I-214 (Populus X Euramericana) melez kavak klonundan iki farklı tipte (fenol formaldehit ve üre formaldehit) tutkal kullanılarak imal edilmiş paralel şerit kerestenin (PŞK) bazı fiziksel ve mekanik özellikleri
Some physical and mechanical properties of parallel strand lumber manufactured from I-214 hybrid poplar (Populus X Euramericana) using with two different kind resins (phenol formaldehyde and urea formaldehyde)
  1. Tez No: 237780
  2. Yazar: VEDAT ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mühendislik Ürünü Ağaç Malzemeler, Paralel Şerit Kereste(Parallam®), rutubet miktarı, hava kurusu yoğunluk, tam kuru yoğunluk, boyutsal stabilite, eğilme direnci, elastikiyet modülü, dinamik eğilme (şok) direnci, liflere paralel basınç direnci ve statik sertlik tayini, Engineered Wood Products, Parallel Strand Lumber (Parallam®) moisture content, oven dry density, dimesional stabilty, bending strength, modulus of elesticty, impact strength, compression paralel fiber, hardness (Janka)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada I-214 (Populus X Euramericana) melez kavak klonundan iki farklı tipte (FF ve ÜF) tutkal kullanılarak imal edilmiş paralel şerit kerestenin (PŞK) bazı fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir.Fiziksel özelliklerin belirlenmesinde, rutubet miktarı, hava kurusu yoğunluk, tam kuru yoğunluk ve boyutsal stabilite denemeleri; mekanik özelliklerin belirlenmesinde ise eğilme direnci, elastikiyet modulü, dinamik eğilme (şok) direnci, liflere paralel basınç direnci ve statik sertlik (Janka) tayini denemeleri yapılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre; her iki tutkal türünden üretilen paralel şerit kerestenin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri yapıldığı keresteden ve sarıçam odununun özelliklerinden daha yüksek olduğu ve doğu çınarı ile doğu kayını odunlarına yakın olduğu tespit edilmiştir.Yapılan fiziksel özelliklere ait testlerde, fenol formaldehit tutkalı kullanılarak üretilen paralel şerit kerestenin dış uygulamalar için, üre formaldehit tutkalı kullanılarak üretilen PŞK'nin ise iç uygulamalar için uygun olduğu tespit edilmiştir.Ülkemizde ilk kez yapılan bu çalışma ile Paralel Şerit Kereste (PŞK) ülkemiz orman endüstrisi ile tanıştırılmak için önemli adım atılmıştır. Sonuç olarak, ülkemizde PŞK'nin üretimi yapılabileceği gibi ek istihdam olanakları sağlayabilecektir. Aynı zamanda orman kaynaklarımız daha da rasyonel kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study some physical and mechanical properties of parallel strand lumber manufactured from I?214 hybrid poplar (populus X euramericana) using with two different kind resins (phenol formaldehyde (PF) and urea formaldehyde (UF)) were determined.This study was conducted to explore basic physical e.g. moisture content, oven dry density and dimensional stability and mechanical properties e.g. bending strength, modulus of elesticity, impact strength, compression paralel fiber, hardness (Janka) of the parallel strand lumber (Parallam®)It is found out that determined physical and mechanical properties of parallel strand lumber that were produced using FF and UF are higher than that of the lumber it was produced and scots pine (pinus sylvestris L.) and also they are closer to plane (platanus orientalis) and eastern beech (fagus orientalis) woods.The results of physical test properties showed that parallel strand lumber produced by using FF resin is suitable for exterior applications. On the other hand, UF can only be used for products that should be used for interior applications.With this first study, important step were made to introduce PSL to our country?s forest industry. As a result, PSL manufacturing can be done in Turkey and this will provide additional employment to the industry. At the same time, our forest resources will be used more rationally.