Mobil imzada güvenliğin artırılması için farklı yöntemlerin geliştirilmesi
Devoloping different metods for increasing security in mobile signature
  1. Tez No: 237778
  2. Yazar: ALİ SELÇUK MERCANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLHAMİT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil imza Güvenligi, Konusmacı ve Konusma Tanıma, Rakam Tanıma, CepTelefonundan Bilgisayara Ses Gönderme, MFCC, Mobile Signature Security, Speaker and Speech Recognition, Number Recognition, Sending Voice from Cellular Phone to Computer, MFCC
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnsanların cep telefonları ile mobil imzalarını atarak ticari ve kisisel islerini yaptıgı günümüzde,kullanılan bu mobil imzaların ne kadar güvenli oldugunun sorgulanması gerekmektedir. Klasik mobilimza sistemlerinde kisiler imzalayacakları belgeleri rakamlardan olusan bir sifre girerekimzalamaktadırlar. Ancak kisinin cep telefonun çalınması ve sifresinin bilinmesi durumunda bir çokproblem ortaya çıkmaktadır. Bu çalısmada, kisinin imza sifresi herkesçe bilinse bile, ses izinin essizolmasından faydalanarak güvenligin artırılması için bir sistem gelistirilmistir. Bu sistem iki bölümdenolusmaktadır. Birincisi cep telefonu tarafı ve ikincisi sunucu tarafı. Öncelikle symbian isletim sistemlicep telefonları ile sesi kaydetmek ve bir sunucuya göndermek üzere Java'da bir uygulamagelistirilmistir. Sesin sunucu tarafında kaydedilmesinden sonra MATLAB programı kiminkonustuguna ve söyledigi rakamların neler olduguna karar vermektedir. Bu çalısma için deneklerdensıfır ile dokuz arasındaki rakamları söylemeleri istenmis ve cep telefonu ile bu rakamlarkaydedilmistir. Bu islem her denek için onar kez tekrar edilmistir. Konusmacı ve konusma tanımadayapay sinir agları ile %62, öklid mesafe ölçümü kullanılarak ise %89 basarı oranı elde edilmistir.Akıllı SIM kart teknolojilerinin kullanımı ile mobil güvenlikte bir artıs beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, people are using mobile signatures with cellular phones for commercial and privatejobs that we have to ask how secure these signatures. At classical mobile signature systems, we enter acode before sign a document but if cellular phone and code is stolen together, lots of problem can beoccur. In this study, although signature code is known everybody, such a system can be developed byusing uniqueness of voice print. This project consists of two parts. First is cellular phone and second isserver side. First of all, developed an application in Java for cellular phones with symbian operatingsystem in order to record voice and send to a server. After recording voice on server, MATLABprogram decides who did speak and which numbers were said. For this project, donors wanted to sayfrom zero to nine numbers and those were recorded by cellular phone. This process has been done tentimes for each donor. At speaker and speech recognition by using neural network, it was reached 62%success rate and 89% by Euclidean distance measurement. It is expecting an increase in mobilesecurity with usage of Smart SIM Card Technology.