Borlu fenol formaldehit reçinesi ile boyar maddelerin adsorpsiyon kapasitesinin araştırılması
Investigation of adsorption capacity of dyes by boron-containing phenol phormaldehyde resin
  1. Tez No: 237782
  2. Yazar: FEYZA KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ACEMİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borlu fenol formaldehit reçinesi, metil viyolet, malaşit yeşil, adsorpsiyon, izoterm, kinetik, Boron-containig phenol-formaldehyde resin, methyl violet, malachite green, adsorption, isotherm, kinetic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, borlu reçine sentezlenmiş ve sentezlenen bu reçinenin üzerine metil viyolet ve malaşit yeşilinin adsorpsiyonu araştırılmıştır. Adsorpsiyon üzerine çözelti konsantrasyonu, pH ve sıcaklığın etkisi incelenmiştir. Adsorplanan maksimum boyar madde miktarlarına 200.dakikada ulaşılmıştır. Bu nedenle bu süre adsorption dengesi olarak kabul edilmiştir. Hem metil viyoletin hem de malaşit yeşilinin adsorplanan miktarının konsantrasyon ve pH'nın artışıyla arttığı görülmüştür. Metil viyoletin adsorplanan miktarı sıcaklık artışıyla azalırken, malaşit yeşilin adsorplanan miktarı sıcaklığın artışıyla artmıştır.İzoterm incelemelerine göre, metil viyoletin adsorpsiyonunun Langmuir ve Freundlich izoterm modeliyle uyumlu olduğu gözlenirken, malaşit yeşilin adsorpsiyonunun ise sadece Langmuir izotermi ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.Kinetik incelemeler sonucunda metil viyoletin adsorpsiyonunun yalancı ikinci dereceden ve partikül içi diffüzyon modeline uyduğu; malaşit yeşilin adsorpsiyonunun ise yalancı birinci mertebeden, yalancı ikinci mertebeden ve partikül içi difüzyon modeliyle uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, boron-containing resin was synthesized, and the adsorption of metal violet and malachite green onto this resin was investigated. The effect of solution concentration, pH and temperature on adsorption was studied. The maximum amount of dye adsorbed was reached at 200 min. Therefore, this time was accepted as adsorption equilibrium. It has been seen that the adsorbed amounts of both methyl violet and malachite green increase with increasing concentration and pH. While the adsorbed amount of methyl violet decreased with increasing temperature, the adsorbed amount of malachite green increased with increasing temperature.According to isotherm studies, while the adsorption of methyl violet is consistent with Langmuir and Freundlich isotherms, it was determined that the adsorption of malachite green was consistent with only Freundlich isotherm.As a the results of kinetic studies, it was determined that the adsorption of methyl violet obeyed pseudo second-order and intra-particle diffusion models and the adsorption of malachite green consistent with pseudo first-order, pseudo second order and intra-particle diffusion models.