Killerin makro ve mikro özelliklerinin şev duraysızlıklarına etkisine bir örnek Muhsinler (Zonguldak-Çaycuma) heyelanı
A case study of a slope stabilty problem affected by micro and macro properties of clays, Muhsinler landslide (Zonguldak-Çaycuma)
  1. Tez No: 237809
  2. Yazar: MEHMET EMİN DURGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kil, Heyelan, Muhsinler, XRD, Clay, Landslide, Muhsinler, XRD
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Killer ve heyelanlar birçok araştırıcının ilgisi çekmiştir. Bu çalışmada, Çaycuma Formasyonunda bulunan, Eosen yaşlı filişler içinde bulunan killerin mikro ve makro özelliklerinin, bölgede gelişen şev duraysızlıklarına etkisine bir örnek olarak, 1985 yılında meydana gelen Muhsinler (Zonguldak-Çaycuma) Heyelanı araştırılmıştır.Çalışma kapsamında ilk olarak Zonguldak İli ve yakın çevresinin jeolojisi, litolojisi, inceleme alanında hakim olan Çaycuma Formasyonun bileşiminde bulunan kil mineralojisi araştırılmıştır. İkinci aşamada bir şev duraysızlığı türü olan heyelan ve heyelanınÖZET (devam ediyor)mekanizması araştırılmış, Türkiye ve Zonguldak İlinin Heyelanlar açısından bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Son aşamada ise Muhsinler Köyü civarında meydana gelmiş olan heyelanlı sahada haritalama, killi birimlerden alınan 4 adet örselenmiş,4 adet örselenmemiş, örnek üzerinde yapılan özgül ağırlık, su içeriği, doğal birim hacim ağırlık, kuru birim hacim ağırlık, doygun birim hacim ağırlık, elek analizi, atterberg limitleri, , direk kesme (UU), 1 adet kumtaşı örneği üzerinde permabilite deneyleri ile makro özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca alınan. 1 adet kil örnek üzerinde yapılan XRD çözümlemeleri ile killerin mikro özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak arazi ve laboratuar çalışmalarından elde edilen tüm veriler kullanılarak SLIDE 5.0 yazımı ile Basitleştirilmiş Bishop ve Basitleştirilmiş Janbu yöntemleriyle yapılan stabilite analizi ile killerin makro ve mikro özelliklerinin şev duraysızlıklarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lots of researchers are attracted by clays and landslides. In this study, Muhsinler Landslide was researched which is a case study of a slope stability problem affected by micro and macro properties of clays in the Eocene aged flysches in the region.In this content, at first, geology, lithology of Zonguldak Province and its surrounding area was researched and then clay mineralogy of Çaycuma Formation, which is the abundant geologic formation in the region, was studied. Secondly, landslide and landslide mechanism which is a type of slope stability problem was researched and landslide assessment of Zonguldak Region and Turkey were evaluated. Then, Muhsinler Landslide was mapped in the field and laboratory analyses of 4 undisturbed, 4 disturbed clay sample and 1 sandstone sample was made for the description of macro properties of clay samples, namely by unit weight, water content, specific gravity, dry specific gravity, wet specific gravity, sieve analyse, atterbergABSTRACT (continued)limits, direct stress (cut) (UU) and permeability experiments. Additionally, XRD analyses of one clay sample were made to determine micro properties of clays. Finally, effects of micro and macro properties of clays to the slope stability problem were tried to be determined by Simplified Bishop and Simplified Janbu slope stability methods by using SLIDE 5.0 software and all data coming from field and laboratory analyses.