FitzHugh - Nagumo nöral ağda lokal ve global eşik altı periyodik uyartımın kodlanması
Local and global subthreshold periodic signal encoding in FitzHugh - Nagumo neural network
  1. Tez No: 237815
  2. Yazar: ASUDE AĞARTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nöron, FitzHugh-Nagumo, Küçük Dünya, Neuron, FitzHugh-Nagumo, Small World
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Biyolojik nöral ağda bilginin işlenmesi Global ve Küçük Dünya ağ modelleri kullanılarak farklı koşullar altında incelenmiştir. Ağa bilgi kaynağı olarak eşik altı periyodik uyartım uygulanmıştır. İki farklı ağ modelinin, ağa uygulanan uyartımın global ve lokal olması durumunda bilgiyi kodlama mekanizmaları karşılaştırılmalı olarak ortaya konulmuştur. İncelemeler sırasında dış uyartımın frekansı, gürültü şiddeti, ağdaki eleman sayısı, ağ elemanları arasındaki etkileşim derecesi sistematik olarak değiştirilerek, bu parametrelerin ağın kolektif davranışına etkileri ayrıntılı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Information processing in biological neural networks has been studied by using Global and Small-World network models under different conditions. Subthreshold periodic signal has been used as an information source for the network. Information encoding mechanisms have been investigated in a comperative manner for two different network models in depending on the number of neurons subjected to the stimulus, i.e. global or local stimulus injection. During the study, the model parameters: external signal frequency, noise intensity, number of elements in the network, synaptic coupling strength have been systematically changed and their effects on the collective dynamics of the network have been observed in detail.