İşitsel uyartımların nöron modeli cevaplarına etkilerinin alternatif elektronik donanımlarla gözlemlenmesi
The observation of the effects of auditory stimuli on neuron model responses with alternative electronic hardware
  1. Tez No: 934158
  2. Yazar: MUSTAFA MOLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FitzHugh–Nagumo nöron modeli, voltaj geribeslemeli işlemsel kuvvetlendirici (VOA), işlemsel geçiş iletkenliği kuvvetlendiricisi (OTA), akım geri beslemeli işlemsel kuvvetlendirici (CFOA), dinamik zaman yer değiştirme (DTW), FitzHugh–Nagumo neuron model, voltage feedback operational amplifier (VOA), operational transconductance amplifier (OTA), current feedback operational amplifier (CFOA), dynamic time warping (DTW)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında, matematiksel modellemesi literatürde mevcut olan ve işitme nöronlarını modelleyen bir sistem, çeşitli elektronik donanımlarla gerçekleştirilmektedir. Kullanılan donanımların uyaran dinamiklerini en doğru şekilde yakalama ve tatbik edilen bu uyaranlara cevap vermede etkinliklerinin kıyaslanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, piezoelektrik seramiklerdeki titreşimleri FitzHugh–Nagumo nöron modeline adapte ederek modelleyen bir sistemin; voltaj geribeslemeli işlemsel kuvvetlendiricilerle, işlemsel geçişiletkenliği kuvvetlendiricileriyle, akım geribeslemeli işlemsel kuvvetlendiricilerle ve alan programlanabilir analog dizileri ile gerçekleştirimi başarılı bir şekilde yapılmıştır. Burada işitme nöronlarını modelleyen bu sistemdeki harici giriş uyartım işareti yerine, notaları bir mikrodenetleyicide kodlanan“İstiklal Marşı”eseri için ölçülen elektriksel işaret kullanılmıştır. Emülatör devrelerine uygulanan uyartım işaretinin tepe noktaları ile nöronal devre çıkışlarında ölçülen dinamik cevapların ateşlenme anları eşzamanlı olarak kaydedilmiştir. Tetiklenme işareti ve nöronların ateşleme desenlerinin tepe noktaları arasındaki zaman farkları“Dinamik Zaman Yer Değiştirme”algoritması ile belirlenerek, bu farklar grafiksel olarak görselleştirilmiştir. Böylece tez çalışması kapsamında tasarlanan emülatörlerin harici uyartımları yakalama performansları kıyaslanabilmiştir. Ayrıca burada, tasarımı yapılan emülatör devreleri için donanım kullanım maliyeti gibi sonuçlar da paylaşılmıştır. Böylece işitme nöronları için emülatör devre tasarımı yapmanın yanı sıra, emülatör devrelerinin bir performans kıyaslaması da literatüre sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a system, which is mathematically modeled in literature and models auditory neurons, is implemented with various electronic hardware. The aim is to compare the efficiency of used hardware in terms of capturing the stimulus dynamics in the most accurate way and responding to these applied stimuli. In this context, a system that models vibrations in piezoelectric ceramics by adapting them to the FitzHugh–Nagumo neuron model is successfully implemented with voltage-feedback, operational transconductance, current feedback operational amplifiers and field programmable analog arrays. Here, the electrical signal measured for the piece“İstiklal Marşı”, the notes of which are coded in a microcontroller, is used instead of external input excitation signal in this system modeling auditory neurons. The peaks of excitation signal applied to emulator circuits and the firing moments of their dynamic responses measured at the neuronal circuit outputs were recorded simultaneously. Time differences between trigger signal and peaks of neurons' firing patterns of are determined with the“Dynamic Time Warping”algorithm and these differences are visualized graphically. Thus, the performance of emulators designed within scope of this thesis study in capturing external stimuli could be compared. Additionaly, results such as hardware usage cost are shared for designed emulator circuits. Therefore, in addition to designing emulator circuits for auditory neurons, a performance comparison of the emulator circuits is also presented to literature.