Kartalkaya Barajı yağış havzasında farklı arazi kullanım şekilleri altındaki arazilerden Geotekstil (Silt Fence) kullanılarak toprak kayıplarının belirlenmesi
Determination of soil loss from watershed of Kartalkaya Dam under different land use types and using Geotextil (Silt Fence) treatment
  1. Tez No: 237853
  2. Yazar: HÜSEYİN ALİ ERGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAADDİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geotekstil (Silt Fens), Sediment, Toprak Erozyonu, WEPP (Water Erosion Production Project), Geotextil (Silt Fence), Sediment, Soil Erosion, WEPP (Water Erosion Production Project)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş, Kartalkaya Barajı yağış havzasında farklı arazi kullanım şekilleri altında meydana gelen erozyon durumunun silt fenslerle ve WEPP (Water Erosion Production Project) bilgisayar programıyla karşılaştırılıp hesaplanması üzerine yapılmıştır.Bu amaçla araştırma alanını temsil edecek olan meteorolojik veriler Kahramanmaraş DSİ (Devlet Su İşleri) ve Meteoroloji Müdürlüğünden alınıp WEPP (Water Erosion Production Project) bilgisayar programında uygulanmıştır. Arazi çalışmalarında ise alandan toprak ve sediment örnekleri alınmıştır.Araştırma alanından alınan toprak örnekleri üzerinde organik madde, permeabilite ve tekstür (kum, kil, toz) özellikleri WEPP (Water Erosion Production Project) bilgisayar programında hesaplanıp geotekstil'lerde (silt fens) biriken sediment ile karşılaştırılmıştır. Aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır.Orman üzerinde kurulan deneme parsellerinde WEPP modeli ile yıllık ortalama toprak kaybı ve sediment verimi hiç olmadığı ortaya çıkmıştır. Kurulan deneme parsellerindeki geotekstillerde (silt fens) ise 0.001 (t/ha.) sediment verimi bulunmuştur. Mera alanı üzerinde kurulan deneme parsellerinde WEPP modeli ile yıllık ortalama toprak kaybı 0.004 (kg/m²) olduğu bulunmuştur. Ortalama yıllık sediment verimi ise WEPP modele göre 0.035 (t/ha.), geotekstillerde (silt fens) gözlenen 0.003 (t/ha.) olarak bulunmuştur. Tarım (anız) üzerinde kurulan deneme parsellerinde WEPP modelle yıllık ortalama toprak kaybı 0.009 (kg/m²) olarak bulunmuştur. Ortalama yıllık sediment verimi WEPP modelle 0.095 (t/ha.), geotekstillerde (silt fens) gözlenen ise 0.006 (t/ha.) olarak bulunmuştur. Tarım (buğday) üzerinde kurulan deneme parsellerinde ortalama yıllık toprak kaybı 0.008 (kg/m²) olarak hesaplanmıştır. WEPP modelle hesaplanan ortalama yıllık sediment verimi 0.076 (t/ha.) bulunmuştur. Tarım (buğday) üzerinde kurulan geotekstillerde (silt fens) gözlenen sediment verimi ise 0.004 (t/ha.) olarak bulunmuştur. Tarım (sürülmüş) üzerinde kurulan deneme parsellerinde WEPP modelle ortalama yıllık toprak kaybı 0.008 (kg/m²) olarak hesaplanmıştır. Deneme parselleri üzerinde WEPP modelle ortalama yıllık sediment verimi 0.077 (t/ha.) olarak bulunmuştur. Geotekstillerde (silt fens) gözlenen ortalama yıllık sediment verimi ise 0.005 (t/ha.) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on the watershed of Kartalkaya Dam which is 55 km. to city of Kahramanmaraş and located on the southeastern Mediterrenean region of Turkey. The aim of this study was to asses erosion occured from the watershed under different land use types using Geotextil (Silt Fence) treatment comparing this with WEPP (Water Erosion Production Project) simulation computer program.For this purpose, representing the research site, meteorological data (temperature, climate, precipation etc.) were obtained from DSİ and from Meterological Station in Kahramanmaraş and applied to WEPP (Water Erosion Production Project) simulation computer program. Soil and sediments samples were taken for the research site and analyzed in the laboratory.Soil samples were analyzed for organic matter, permeability and texture (sand, clay and silt) contents were calculated using WEPP (Water Erosion Production Project) simulation computer program and compared with sediment accumulated from Geotextils (Silt Fence) relationships were analyzed.Using WEPP modeling ıt was found that there was no annual average soil loss and sediment accumulation from forested sites. However there was sediment accumulation of 0.001 tons/ha. from sited treated with geotextiles. There was annual average soil loss of 0.004 kg/m² from rangeland site and annual average sediment accumulation of 0.035 tons/ha. estimated by WEPP model and 0.003 tons/ha. from geotextil (silt fence) treatment. From sites established on agricultural land (harvest) the annual average soil loss was about 0.009 kg/m²estimated by WEPP model. Annual average sediment accumulation, according to WEPP model was about 0.095 tons/ha. and about 0.006 tons/ha. from geotextile treatment. On site established on agricultural areas (after wheat), however, annual average soil loss was found to be 0.008 kg/m². The annual average sediment accumulation was calculated to be 0.076 tons/ha. using the WEPP model. On the other hand, observed sediment accumulation was found to be 0.004 tons/ha. on the geotextiles established on agricultural areas (wheat). On site established on cultivated agricultural area, annual average soil loss was predicted to be 0.008 kg/m² with the WEPP model. With the help of WEPP model, annual average sediment accumulation was found to be 0.077 tons/ha. for all pilot sites. The observed annual average sediment efficiency was also found to be 0.005 tons/ha. for geotextiles.