Azo boyarmadde içeren tekstil atık sularının aerobik/anaerobik ardışık kesikli reaktörde membran filtreyle arıtımı
Treatment of textile wastewater containing azo dye in anaerobic/aerobic sequencing batch reactor with membrane filter
- Tez No: 237886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik/Aerobik Arıtım, Remazol Brilliant Violet 5R, Ardışık Kesikli Reaktör (AKR), Tekstil Atık Suyu, Anaerobic/Aerobic Treatment, Remazol Brilliant Violet 5R, Sequencing Batch Reactor, Textile Wastewater
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Remazol Brilliant Violet 5R içeren simüle tekstil atık suyunun anaerobik/aerobik ardışık kesikli biyoreaktörde membran filtre yardımıyla arıtılması incelenmiştir. Biyoreaktör yarı yarıya anaerobik ve aerobik olmak üzere 48 saatlik, 24 saatlik ve 12 saatlik döngülerde çalıştırılmıştır. Bu döngülerin yanı sıra %25 anaerobik %75 aerobik ve %75 anaerobik %25 aerobik olmak üzere 12 saatlik döngüde farklı devir süreleri kullanılarak çalışılmıştır.Sistem performansı renk giderimi, renk giderim hızı, KOİ giderimi, anaerobik enzim aktivitesi, aerobik enzim aktivitesi ve aromatik amin oluşumu ve giderimi parametreleri ölçülerek belirlenmiştir. Renk giderimi 48 saatlik, 24 saatlik, 12 saatlik, %25-%75'lik ve %75-%25'lik döngülerde sırasıyla %72, %89, %86, %77,5, %92,7'dir. Döngülerin KOİ giderim yüzdeleri sırasıyla %92, %86, %87, %88,7, %95,4 olarak belirlenmiştir. Bütün döngülerin anaerobik fazında aromatik amin oluşumu gözlenmiştir. Aromatik amin giderimi ise 48 saatlik, 24 saatlik ve 12 saatlik yarı yarıya anaerobik/aerobik olan fazlarda gözlenmiştir. Benzen bazlı aromatik aminin giderim yüzdesi %64, %92, %89 olmuştur. Naftalin bazlı aromatik aminse sadece 24 saatlik döngüde etkin bir şekilde giderilebilmiştir; giderim oranı ise %64'dür. Bu veriler ışığında renk ve aromatik amin giderim parametrelerinde en iyi performans 24 saatlik yarı yarıya anaerobik ve aerobik ardışık çalışılan döngüde gözlenmiştir. Membran filtre sayesinde hem daha iyibir renk giderimi sağlanmış ve hemde bakterilerin çıkış suyundan ayrımı daha iyi gerçekleşmiştir.Laboratuar ölçekli bu çalışmadan elde edilen bulgularla, son yıllarda tekstil endüstrisinde kimyasal ve fiziksel arıtma yöntemleri yerine kullanılmayabaşlanan biyolojik arıtma yöntemlerinin uygulanmasına, sistem olarak anaerobik ve aerobik fazları ardışık kullanılarak yerden ve zamandan tasarruf sağlayan alternatif bir arıtım sistemi geliştirilmiştir. Ayrıca arıtım tesislerinde kullanılabilecek süre olarak farklı, işlem döngüleri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, treatment of synhetic wastewater containing Remazol Brilliant Violet 5R by anaerobic/aerobic SBR (sequencing batch reactor) system with membrane filter was investigated. Bioreactor was operated with the cycle times of 48 h, 24h, 12h; with equal times of anaerobic and aerobic phases. We also operated different cycle ratios such as %25 anaerobic %75 aerobic and %75 anaerobic %25 aerobic at 12h cycle.The system performance was determined by measuring percent color removal, color removal rate, COD removal, activity of anaerobic enzyme, activity of aerobic enzymes and measurement of aromatic amines. Perncent color removal was in order of 72%, 89%, 86%, 77,5%, 92,7% at cycle times of 48h, 24h, 12h, 25% anaerobic 75% aerobic and 75% anaerobic 25% aerobic, respectively. Respectively the cycle?s COD removal percent is orderly 92%, 86%, 87%, 88,7%, 95,4%.It was also observed that aromatic amines appeared in all anaerobic phase of cycles. Aromatic amine removal is observed at cycle of 48h, 24h, 12h which have equal anaerobic and aerobic phases. Benzen based aromatic amine removal is 64%, 92% and 89%, respectively, however, naphtaline based aromatic amine is only degradated in 24h cycle and its degradation rate is 64%.According to the measuring data, the best performance is observed at the cycle of 24h which has equal anaerobic and aerobic phases for parameters of color and aromatic amine degradation. With the use of membrane filter, better color removal and the separation of bacteria from effluent were achieved.By this study we tried to show that biological treatment system may be an good alternative to chemical and physical treatments in textile industry. Also we tried to provide different treatment cycles for wastewater treatment plants.