Boyar madde içeren tekstil atık sularının arıtımında rol oynayan zenginleştirilmiş karışık mikroorganizmaların aerobik ve anaerobik stabilitelerinin belirlenmesi
Determination of aerobic and anaerobic stability of enriched mixed culture playing a role in treatment of textile waste water that includes dye
  1. Tez No: 213566
  2. Yazar: EMEL EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Azo Boyar Madde, Anaerobik-Aerobik Arıtım, Stabilite, Azo Dyes, Anaerobic-Aerobic Treatment, Stability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada tekstil boyar maddesi, Remazol Brilliant Violet 5R içeren sentetik atık suyun saf olmayan mikroorganizmalar kullanılarak ardışık anaerobik-aerobik kesikli reaktörde biyolojik olarak arıtabilirliğinin araştırılması için yapılacak çalışmanın stabilite basamakları incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında kullanılan azo boyar maddesi üzerinde anaerobik ve aerobik ortamda büyüyebilen saf olmayan zenginleştirilmiş mikroorganizmalar yetiştirilmiştir. Bir sonraki aşamada, anaerobik şartların tekstil boyar madde üzerinde aerobik şartlarda yetiştirilen zenginleştirilmiş mikroorganizmalara ve enzime olan etkisi, aerobik şartların anaerobik şartlarda yetiştirilen mikroorganizmalara ve enzime olan etkisini belirlemek amacıyla deneyler yapılmıştır. Laboratuar ölçekli bu çalışmadan elde edilecek bilimsel veri ve bulguların, son yıllarda tekstil endüstrisinde kimyasal ve fiziksel arıtma yöntemleri yerine kullanılmaya başlanan biyolojik arıtma yöntemlerinin uygulanmasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne katkıda bulunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, synhetic wastewater containing Remazol Brilliant Violet 5R by using enriched mixed culture is investigated stability processes for biological treatibility in anaerobic/aerobic SBR (sequencing batch reactor) system. In the first step, enriched mixed culture is growth on the azo dye for anaerobic-aerobic phases.In the following step, effect of anaerobic endogenous conditions is detemined on mixed culture enriched on textile dye wastewater under fully aerobic conditions. Next, effect of aerobic endogenous conditions is determined on mixed culture enriched on textile dye wastewater under anaerobic conditions. Findings obtained from this study will be used to solve several difficulties and problems encountered in biological treatment of textile dye.