Elektronik ticaret sistemleri ve geliştirilen B2C uygulamasının performans artırımına yönelik yapılan analizler ile sunulan yeni yaklaşımlar
Electronic commerce systems and presented new approaches on performance improvement with performed analyses for developed B2C application
  1. Tez No: 237933
  2. Yazar: MEHMET ENDER KIZILKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TEMURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, B2C, Web, Performans, Electronic Commerce, B2C, Web, Performance
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Son dönemlerde çoğu yazılım projesi web teknolojileri kullanılarak İnternet üzerinde çalışacak şekilde geliştirilmektedir. Bu eğilimin temel nedenleri olarak web projelerinin çoklu kullanıcı yapısına uygun olması, uygulama üzerinde yapılan değişikliklerin aynı anda sisteme yansıması, uygulamaya ulaşmak için sadece bir İnternet tarayıcısına ihtiyaç duyulması ve dünyanın herhangi bir noktasından ulaşılabilmesi gösterilebilir.Bu tez çalışmasında şirket tüketici arası elektronik ticaret yapısının seçilmiş olmasının nedenleri popüler bir eğilim olmasının ötesinde, çoklu kullanıcı yapısına tamamen uygun olması, giriş gerektirmeksizin kullanıcılar tarafından görüntülenebiliyor olması ve çoğu web teknolojisinin kullanılmasına elverişli olmasıdır. Tez kapsamında sadece bir elektronik ticaret uygulaması oluşturulmamış, aynı zamanda uygulama oluşturulurken sistem aşamalara ayrılarak bir yazılım proje yönetimi uygulanmıştır. Projenin analiz aşamasından sonra titiz bir görsel çalışma yapılmıştır. Projenin kodlanması aşamasında performans artışı sağlanması amacıyla hazır kod oluşturucu programlar kullanılmamış, yoğun bir içerik ve veritabanı sorgulamasına sahip sayfalara yönelik yapılan performans analizleri doğrultusunda yeni bir çözüm sunulmuştur. Uygulama dışında tez çalışması içerisinde temel olarak proje kapsamında kullanılan web teknolojilerinin özellikleri, elektronik ticaret kavramı ana hatlarıyla irdelenmiş, ayrıca geliştirilen uygulama içerisinde yer alan tüm fonksiyonlar açıklanmıştır. Elektronik ticaret uygulaması geliştirilirken seçilen teknolojilerin standart olarak kabul edilmiş olmasına, uygulamanın görüntüleneceği İnternet tarayıcıları arasında farklı sonuçlar göstermemesine ve akademik bir çalışma olması nedeniyle açık kaynak kodlu teknolojilerin seçilmesine özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lately, most software projects have been developed by using web technologies to be used on internet. This trend?s main reasons are those web projects are fit for multi-user structure, the modifications that are made affect the system simultaneously, the only necessary tool to use this application is a web browser and these systems can be reached anywhere.In this study, the reason for the subject to be chosen as a business to customer electronic commerce project is beyond its popularity. The reasons are its appropriateness for multi-usage, reachable without login and usability of most of the web technologies during development. This study?s scope includes not only developing an electronic commerce application but also software project management that applied by dividing the project into phases. After the project analysis phase, a visual composition was performed very carefully. While project was being coded, development tools for easy coding was not used and performance analyses performed for the pages with intense content and massive database connectivity to offer a new approach in order to increase application performance. In addition to that, in this study web technologies that were used to develop the application, electronic commerce concept were basically examined and also the developed application?s functions were explained in detail. While choosing the web technologies for development accepted as a standard, compatibility to cross browsing and because it?s an academic study, open source technologies were highly preferred.