Kütahya için optimum ısı yalıtım kalınlığının enerji tasarrufuna etkisi ve ısıtma maliyeti ilişkisi
Effect of optimum heat isolation thickness on energy saving and heating cost for Kütahya
- Tez No: 237936
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Optimum yalıtım kalınlıgı, enerji tasarrufu, ısıtma maliyeti, Optimum isolatin thickness, energy savings, heating cost
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'de toplam enerji tüketiminin %31 gibi büyük bir kısmının konutlardakullanıldıgı düsünüldügünde, binalarda ısıtma amaçlı olarak kullanılan enerjide tasarrufagitmenin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalısmada; Kütahya'daki binalarda ısıtma için farklıenerji kaynakları (dogalgaz, ithal kömür ve Seyitömer kömürü) kullanıldıgı kabulüyle farklı ısıyalıtım malzemeleri için (XPS, EPS) optimum yalıtım kalınlıkları, enerji tasarrufları ve geriödeme süreleri hesaplanmıstır. Optimum yalıtım kalınlıgı hesabı; faiz ve enflasyon oranlarıdikkate alınarak, ömür maliyet analizine göre yapılmıstır. Bu hesaplamalarda 2 adet dıstanyalıtımlı (delikli tugla ve ytong kullanılan) ve digerinde sandviç duvar olmak üzere 3 farklıduvar modeli baz alınmıstır. Enerji kaynagı olarak dogalgaz kullanıldıgında; optimum yalıtımkalınlıgı, enerji tasarrufu ve geri ödeme süresi sırasıyla sandviç duvar için; 0,059 m, %54 ve1,8 yıl, dıstan yalıtımlı duvar için; 0,060 m, %57 ve 1,8 yıl, ytong ile yapılmıs dıstan yalıtılmısduvar için 0,054 m, %46 ve 2,2 yıl olarak elde edilmistir. Enerji kaynagı olarak ithal kömürkullanıldıgında ise; sandviç duvar için, 0,072 m, %60 ve 1,6 yıl, dıstan yalıtımlı duvar için,0,074 m, %62 ve 1,6 yıl, ytong ile yapılmıs dıstan yalıtımlı duvar için, 0,068 m, %53 ve 1,9 yılolarak elde edilmistir. Enerji kaynagı olarak Seyitömer kömürü kullanıldıgında ise; sandviçduvar için, 0,046 m, %47 ve 2,1 yıl, dıstan yalıtımlı duvar için, 0,047 m, %50 ve 2 yıl, ytong ileyapılmıs dıstan yalıtımlı duvar için, 0,042m, %40 ve 2,6 yıl olarak elde edilmistir. AyrıcaKütahya'daki dogalgaz kullanan yaklasık 2600 konutta optimum yalıtım kalınlıgı uygulamasıyapılması halinde 1 yılda yaklasık 3.106 TL'lik bir tasarruf saglanabilecegi yapılan hesaplamalarsonucunda belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
When we are thought that using in buildings of a large part as %31 of total energyconsuming in Turkey, energy which using in order to heat in building may used saving. In thisstudy, when it was used that different energy sources (natural gas, import coal, Seyitömer coal)in order to heat buildings in Kütahya, optimum isolatin thickness (XPS, EPS) for differentisolatin materials, energy savings and repayment times were calculated. Optimum isolationthickness account was made consider to interest and inflation rates according to life-costanalysis. These accounts were made on the brink of exteriorly isolation and sandvic wall on twodifferent wall model. When natural gas was used as energy source, optimum isolation thickness,energy savings and repayment were obtained as 0.059m, %54 and 1.8 year, respectively. Whennatural gas was used as energy source, optimum isolation thickness, energy savings andrepayment were obtained as 0.059m, %54 and 1.8 year for sandwic wall and 0.060m, %57 and1.8 year for isolation wall from out and 0.054m, %46 and 2.2 year for isolation wall from outmade with ytong, respectively. When export coal was used as energy source, optimum isolationthickness, energy economic and repayment were obtained as 0.072m, %60 and 1.6 year forsandwic wall and 0.074, %62 and 1.6 year for isolation wall from out and 0.068m, %53 and 1.9year for isolation wall from out made with ytong, respectively. When Seyitömer coal was usedas energy source, optimum isolation thickness, energy economic and repayment were obtainedas 0.046m, %47 and 2.1 year for sandwic wall and 0.047, %50 and 2 year for isolation wallfrom out and 0.042m, %40 and 2.6 year for isolation wall from out made with ytong,respectively. If approximate 2600 buildings which use natural gas in Kütahya have optimumisolation thickness, examines show that may provided approximate 3.106 TL saving in one year.