Betonarme yapıların performans analizlerinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparision of performance analysis methods used on reinforced concrete structures
  1. Tez No: 237956
  2. Yazar: EGEMEN GÖKALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİDDİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal elastik hesap yöntemi, doğrusal elastik olmayan hesap yöntemi, artımsal itme analizi, performans analizi, kapasite spektrumu yöntemi, Linear elastic methods, nonlinear inealastic methods, performance analysis, capacity spectrum method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY2007)' te yer alan performans analiz yöntemlerinden ?doğrusal elastik yöntemler? ile doğrusal elastik olmayan yöntemlerden ?artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi? nin, ele aldığımız üç katlı ve planda düzensizlik (A2 düzensizliği) içeren bina üzerinde uygulanarak sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, ilgili yöntemlerin içerdiği kabul ve yaklaşımlara da yer verilmiştir.Ele alınan bina, tasarım depremi etkisinde üç yöntemle de çözümlenmiş ve her yöntem için eleman hasar durumları tespit edilmiştir. Tespit edilen eleman hasarları, DBYBHY2007'de tanımlanan eleman hasar sınırları ile karşılaştırılmış ve tüm çözüm yöntemleri için bina performans durumları belirlenmiştir.Çalışmada ayrıca, toplam taban kesme kuvveti, kat deprem kuvvetleri, eleman hasar durumları gibi performans seviyesinin belirlenmesinde etkili olan parametreler de karşılaştırılarak, bu değerlerin yöntemlere göre değişimleri tablo ve grafikler halinde sunulmuş ve irdelenmiştir.Yapılan karşılaştırmalarda, her üç yöntem ile elde edilen performans seviyelerinin aynı olmadığı görülmüştür. DBYBHY2007'de yer alan eleman hasar durumu tanımlamaları ve bina performans seviyelerinin belirlenmesine ilişkin kıstasların, çeşitli düzensiz yapılar için uygulanarak incelenmesi ve yenilenmesi, gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, comparison of the performance analysis methods contained in Turkish Earthquake Code ? Specification for buildings to be built in earthquake areas-2007 aimed. For this aim, a three story reinforced concrete building have been considered. The building used in the thesis study has A2 slab impermanent irregularity. Even, the main issue is, to see the similarities and differences when these analysis methods applied on this type structures.The considered building, has been solved by all of these three analysis methods; linear equivalent seismic loads method, modal integration method and nonlinear incremental equivalent seismic loads method. In the Analysis, the building considered as an 3d structure, and both of x and y direction effects have been consulted. Application of linear elastic methods, the capacity ratio of beam and column determined by critical section forces. But the nonlinear and inelastic methods, the deformation of critical sections are important. Then, the analiysis results compared.According to analysis results, the performance levels have been determined for each method. The performance level of considered structured is changeable by selected analysis method. The result shows that, the element deformation level limits in Turkish seismic code needed to consult again, and performance analysis approximaitons should be developed.