Veri madenciliği ve simülasyon yardımıyla bir uygulama
Data mining and an implementation on a simulation model database
  1. Tez No: 237982
  2. Yazar: SALİH CEM KUMSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM BAYNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Modelleme, Simülasyon, Bilgisayar Destekli Tatbikat, Data Mining, Modeling, Simulation, Computer Aided Exercise
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Veri madenciliği, günümüz bilgi çağında en güncel teknolojilerden birisidir. Bilgisayar sistemlerinin her geçen gün hem daha ucuzluyor olması, hem de güçlerinin artıyor olması, bilgisayarlarda daha büyük miktarlarda verinin saklanabilmesine imkân vermektedir. Bu yüzden, büyük miktardaki verileri işleyebilen teknikleri kullanabilmek, büyük önem kazanmaktadır. Veri madenciliği bu gibi durumlarda kullanılan, büyük miktardaki veri setlerinde saklı durumda bulunan örüntü ve eğilimleri keşfetme işlemidir. Günümüzde savaşa daha iyi hazırlanmak için, hem klasik savaş teknikleri hem de silah sistemlerinin değiştiği gözlenmektedir. Gelişen bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak Modelleme ve Simülasyonun (M&S) önemi ve kullanımı silahlı kuvvetler bünyesinde giderek artmaktadır. Günümüzde ülkelerin gündeminde bulunan kuvvet indirimi, savunma bütçesindeki azalma ve çevre kısıtlamaları dikkate alındığında, M&S gerçek koşullarda icra edilen tatbikatlara oranla daha ucuz ve gerçeğe yakın bir simülasyon ortamı sağlamaktadır. Çalışmamızda NATO bünyesinde kullanılan bir simülasyon yazılımının (JTLS) veri tabanı üzerinde veri madenciliği çalışması yapılmış ve hayali bir yerde, hayali birlikler ile yapılan bir bilgisayar destekli tatbikat sonunda oluşan vuruş bilgileri üzerinde örüntü aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The major reason that data mining became one of the hottest current technologies of the information age is the wide availability of huge amounts of data and the need for turning such data into useful information and knowledge. As computer systems getting cheaper and computer power increases, the amount of data available to be collected and processed increases. Therefore using techniques that operates very well with large amounts of data becomes an obvious choice. The information and knowledge gained can be used for applications ranging from business management, production control, and market analysis, to engineering design and science exploration. Today both the battle techniques and the weapon systems dramatically changed. The importance and the usage of the modeling and simulation (M&S) systems advances in parallel to the developing computer technologies. After the cold war when you consider force reduction and the retrenchment on defense budgets, M&S can provide a cheaper and more realistic simulation environment when compared to real live exercises. In my work a data mining application conducted on the database of a modeling software (JTLS) that is used in NATO and a pattern has been searched over the generic damage data of a computer aided exercise.