Kadastral amaçlı bilgi sistemlerinde 3 boyutlu modelleme ve görselleştirme tekniklerinin kullanılması konusunda bir araştırma
A study on using 3D modelling and visualisation techniques in information systems with cadastral purposes
- Tez No: 238098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, 2B Kadastro, 3B modelleme, Kat mülkiyeti, GIS, 2D Cadastre, 3D Modelling, Condominium
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kadastral amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi tasarım ve uygulamaları ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkenin ulusal projeleri haline dönüşmüştür. Bu projelerin tasarım ve uygulama süreçlerini etkileyen önemli unsurlardan biri de ülkelerin kadastral yapısının farklılığıdır. Dünyada bir çok ülkede hukuki ve kurumsal yapı farklı olduğu için farklı kadastral amaçlı CBS modelleri gelişmiştir. Ancak son dönemde klasik 2B CBS'lerin yanı sıra pek çok uygulamada coğrafi alanın 3 boyutlu hesabı, sorgulanması, analizi ve görselleştirilmesi gibi işlevleri de yerine getirebilen CBS'ler ön plana çıkmıştır. Kısa vadede 2B CBS'ler mevcut isteklere cevap verebileceklerdir, ancak orta ve uzun vadede tüm sistemlerin yüksekliğin de bir coğrafi bilgi olduğu gerçeğinden ve gerçek dünyaya daha çok benzeme arayışlarından etkilenmesi kaçınılmazdır.Çalışmamızda kadastral amaçlı bilgi sistemlerinin de bu gelişme ve arayışlardan nasıl etkileneceği, somut olarak taşınmaz haklarının 3 boyutlu olarak nasıl modellenerek kayıt ve güvence altına alınabileceği konusu, öncelikle ülkemizdeki kadastral yapı anlatılarak ve farklı ülkelerde konuyla ilgili yapılan çalışmalarla örneklenerek konunun teknik boyutu yanı sıra hukuki ve kurumsal boyutlarıyla da incelenmeye çalışılmıştır.Coğrafi Bilgi Sistemleri bileşenleri, işlevleri, kullanım alanları, veri modelleri gibi konular ikinci bölümde, 3 B modelleme teknikleri üçüncü bölümde anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ülkemizdeki mevcut kadastral sistemin daha iyi anlaşılması açısından taşınmaz mülkiyeti kavramı, kadastro, tapu sicili ve konuyla olan ilişkisi nedeniyle kat mülkiyeti konuları ile ilgili temel kavramlara 3B ile ilgili olan kısımları ön plana çıkarılarak değinilmektedir, bu bölümde ayrıca ülkemizde bir CBS olarak tasarlanan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) konusunda bilgiler de verilmektedir. Beşinci bölümde taşınmaz mülkiyetinin üçüncü boyutu ile birlikte görsel hale getirilmesine ilişkin yaklaşımlar ve farklı ülkelerde yapılan çalışma, tartışma ve problemler anlatılmış olup son bölümde ise ülkemizde de başta Tapu ve Kadastro olmak üzere konuyla ilgili pek çok kullanıcısı olan bir CBS yazılımının 3B modülü kullanılarak özellikle mülkiyete konu bağımsız bölümler 3B olarak oluşturulmuş ve Tapu kaydı ile ilişkilendirilmiş daha sonra bir CAD yazılımında ne yapılabilir sorusuna da ayrıca cevap aranmış, takiben yapılan araştırmanın sonuçları ve öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems that are used for cadastral purposes have become the national projects of Turkey and many other countries in the world. However, the most important factor that effects the design and implementation process of these projects is the existence of different cadastral structures in different countries. Various GIS models have been developed depending on current various legal and institutional structures in different countries. Besides classic 2D GIS, GIS has become more popular with its functions like 3D calculation, query, analysis and visualization of geographic space. in the short term, 2D GIS will be suffıcient to respond to current conditions however in the medium- and long-terms, ali of these systems will inevitably be influenced by the fact that elevation is a geographical Information and by the need to create more resemblance to the real world.in this study, we examined how Information systems with cadastral purposes will be influenced by these developments and how rights of immovable properties can be modelled in 3D, registered and kept confıdential through modelling and visualisation techniques. We also explained the cadastral structure of Turkey; we gave examples of studies conducted on the subject in other countries and we investigated the subject from technical, legal and institutional points of view.in the second chapter, there are components, functions, fıelds of use and data models for GIS and in the third chapter 3D modelling techniques are explained. The fourth chapter includes, for abetter understanding of our country's cadastral system, an explanation of property rights, cadastre, land registery, specially condominium rights with emphasis on the relation of between these topics and 3D. Also in this chapter, Information is given on the new Turkish cadastre and land registry system which was designed as a GIS (TAKBIS). The fifth part is about the approaches on the visualization of immovable properties in 3D with arguments and studies from different countries. in the following chapter, we formed condominium as a 3D object by using the 3D modüle of a GIS software, which is used commonly both in Turkey and in the world in land registry and cadastre fıeld, then we related this to registry database. We also looked for answers to the question « What can be done by using a CAD software?". in the end, we offered our conclusions and suggestions.