Harmonikli devrelerde güç katsayısının düzeltilmesi
Improving power factor of harmonic circuits
- Tez No: 238152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, kompanzasyon, yer değiştirmiş güç faktörü, filtreleme, gerçekleme, Harmonics, compensation, displacement power factor, filtration, simulation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Lineer olmayan ekipmanların kullanımıyla elektrik dünyası biraz daha karmaşıklaşmaktadır. Birçok lineer olmayan yüklenme elektriksel problemlere neden olmaktadır (flikerlar, harmonikler, düşük güç faktörü) ve geleneksel çözüm yöntemleri ile giderilememektedir.Geleneksel olan pasif filtrelemede rezonans riski hala problemdir. Ancak aktif harmonik filtreler 90 lı yılların ortalarından sonra tanıtıldı ve son birkaç yıldır benimsendi. Teknik yönden pasif L-C filtrelerine, trafo tabanlı kaydırma tekniklerine ve çok darbeli sürücülerine göre tatminkâr ancak maddi anlamda pahalı kalmasına rağmen bize uygun çözümler sunmaktadır.Ölçüm yapılan bir fabrikada tek hat diyagramı Matlab paket programı ile gerçeklenmiştir. Kurulan sistemin kompanzasyon ve filtreleme devrede ve devre dışı durumlarındaki ölçümleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlar gerçek değerler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of nonlinear devices has made the electrical world a lot more complex. Many of the nonlinear loads cause electrical problems such as flicker, harmonics and poor displacement power factor that conventional solutions fail to remedy.The possibility of resonance, still a potential problem associated with passive L-C filters. Active harmonic filters were introduced in the mid-late 1990?s and were adopted over the next few years as an expensive but technically viable alternative to passive L-C filters and transformer based phase shifting techniques, either via multi-pulse drives or quasi multi-pulse systems.The factory?s single line diagram is set and simulated with Matlab. It?s scoped current and voltage waves form in some conditions that compensation and filters is either on or not. Obtained values are compared with real ones.