Kapalı yerleşmelerde üretim ve tüketim süreci (İstanbul örneği)
Production and consumption process in the gated communities (Istanbul as an example)
  1. Tez No: 238163
  2. Yazar: FÜSUN ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı yerleşmeler, postmodern konut piyasası, üretim ve tüketim örüntülerinde çeşitlilik, ilişkisel katmanlaştıma, Gated community, housing market in postmodern history, variation in production and consumption pattern, relational stratification
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Postmodern dönemde piyasaların yapısını belirleyen temel karakteristiklerden biri; üretim ve tüketim örüntülerinde yaşanan çeşitliliktir. Üretim ve tüketim örüntülerindeki çeşitliliğin, postmodern konut piyasasına nasıl yansıdığı bu çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu problem, postmodern konut piyasasına özgü ürünler olan kapalı yerleşmeler üzerinden tartışılmaktadır. Bu anlamda kapalı yerleşmelerin nasıl bir çeşitlilik gösterdiği sorusuna yanıt aranmakta ve kapalı yerleşmelere ilişkin bir tipolojinin oluşturulması hedeflenmektedir.Kapalı yerleşmelerin nasıl bir çeşitlilik gösterdiğini sorgulamak ve tipolojik sonuçlar elde etmek amacıyla İstanbul kentinde inşa edilmiş 98 kapalı yerleşme üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Alan çalışmasında Bourdieu'nun öncülüğünü yaptığı ?ilişkisel yaklaşım?a bağlı olarak Lebart tarafından geliştirilen ?ilişkisel katmanlaştıma modeli?nden yararlanılmıştır. İlişkisel katmanlaştırma modeli, değişkenler arasındaki anlamlı ilişkilerin, benzerlik ve karşıtların ortaya çıkarılmasına, bununla birlikte benzerliklerin sınıflandırılmasına, karşıtlıkların ise ayrıştırılmasına olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla ilişkisel katmanlaştırma, a priori bir sınıflandırma yapmak yerine benzerlik ve karşıtları keşfederek ilişkisel çözümlemeye dayalı bir tipoloji geliştirme olanağı sunmaktadır.Analiz sonuçlarının sunumunda, Bertin tarafından geliştirilen grafik yönteminden yararlanılmıştır. Bu yöntem kapalı yerleşmelerin nitel ve nicel özellikleri arasındaki benzerliklerin ve farklıkların ölçeğe bağlı okunmasına imkan sağlamaktadır.Kapalı yerleşmelerin nasıl bir çeşitlilik gösterdiğinin belirlenmesi, postmodern konut piyasasında üretim ve tüketim örüntülerininde yaşanan dönüşümü de anlamlandıracaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout postmodern history, one of the characteristic sign which has determined market structure, is the variety of production and consumption pattern. How the variety of production and consumption pattern reflect the housing market is the main problem of this study. This problem is to be discussed relative to gated community which is the special production of housing market. In this sense, this study is replying to how the gated community varief and also with this study to develop a typology for the gated communities is aimd.Case study on the 98 numbers of gated community built in İstanbul, is done for how prove the gated community variety and to get the result of typology. In the analysis process, draw benefit from ?releational stratification model? developing by Lebart according to ?releational approach? pioneer by Bourdieu. In conjunction with the ?releational stratification model? discovering the similarity, the opposition and the meaningfull relationship between variables, it achieves categorizing the similarity, and analyzing the oppositions.Instead of categorize as an a priori, the releational stratification achieves typology while discovering the similarity and the oppositions oriented with releational analysis.In the presentation of analyse results, benefits by Bertin graphics which is visual presentation method. This method, achives reading the similarity and the oppositions between characteristics of gated communitie?s qualitatives and quantitatives related to scale.To determine how prove the gated community variety, will give meaning to transformation realized at the production and consumption pattern in postmodern housing market.