Antalya, Ürünlü Köyü sivil mimari örneği yapılarının yapım sistemlerinin incelenmesi
The analyzing of construction types of civil architecture samples in Urünlü Village, Antalya
  1. Tez No: 238166
  2. Yazar: NERGİZ YEŞİLDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ö. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, ürünlü, kuru duvar, yapım sistemi, restorasyon, koruma, Antalya, ürünlü, drystone wall, construction system, restoration, conservation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Toroslarla çevrili Ürünlü, Antalya'nın İbradı İlçesi'ne bağlı bir köy yerleşimidir. Antalya'ya 180 km, Akseki'ye 35 km mesafededir.Özgün sivil mimari örneklerini barındıran Ürünlü, tarihsel dokusu bozulmadan günümüze gelebilmiş ender örneklerdendir. Moloz taşların, bağlayıcı harç olmaksızın kullanıldığı yığma sistemde inşa edilen ahşap hatıllı ?düğmeli ev? yöreye özgüdür. Yöre halkının büyük çoğunluğunun geçim sıkıntısı nedeniyle büyük şehirlere göç etmesi, yapıların hızlı bir biçimde bozulmasına neden olmuştur. Ayrıca yapılardaki nitelikli ahşap işçilikler önemli bir piyasa değerine sahip olduğundan; söz konusu öğeler yapılardan sökülmekte ve satılmaktadır. Değerlerini yitiren evlerin, hızla yok olma sürecine girdikleri gözlemlenmiştir.Ürünlü Köyü'nde yapılan araştırmalar iki tez halinde çalışılmıştır. Öncelikle çalışma alanı sınırları belirlenmiştir. Buna göre 84 adet yapı ?Antalya, Ürünlü Köyü ile Konut Mimarisi Üzerine Bir Araştırma? adlı tezinde Mimar Didem Şimşek tarafından incelenmiştir. Bu çalışma içerisinde ise, belirlenmiş olan çalışma alanı sınırı dahilinde yer alan 105 adet yapı incelenmiştir. Bu yapıların envanter fişleri doldurulmuş ve fotoğraflarla belgelenmiştir. Ürünlü genelinden seçilen 10 adet yapının kısmi rölövesi hazırlanmış; yapılar, yapım sistemi ve malzeme açısından incelenmiştir.Ürünlü'nün geleneksel sivil mimari örneklerinden biri olan Abdurrahman Bayındır-Zeki Cengiz Evi seçilerek; yapının belgelenmesi ve restorasyonuna yönelik olarak, 1/50 ölçekli rölövesi çıkarılmıştır. Çizimler yazı ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Mevcut durumun tespitinden sonra, elde edilen veriler doğrultusunda 1/50 ölçekli restitüsyon çizimleri ve yeniden kullanıma yönelik olarak hazırlanan restorasyon projeleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ürünlü, surrounded by Taurus Mountains, is a village settlement of İbradı Borough in Antalya. It is situated at a distance of 180 km from Antalya, 35 km from Akseki.Ürünlü is one of the most remarkable places where samples of authentic style of architecture have been protected. `Buttoned House?, constructed in solid style and of rubble stones without binding mortar is an authentic building. Economic difficulties pushed most of the locals to migrate to big cities, which caused a rapid corruption of architecture. Additionally, as high quality wooden labour in the buildings has significant market price, such items are ripped from the buildings and sold. It has been observed that the houses losing their values begin vanishing.Researches made in Ürünlü village have been studied in two different theses. Firstly, limits of study area were determined. According to that, 84 buildings were analyzed by Architect Didem Şimşek in her thesis called ?A Research on Antalya, Ürünlü Village and its Residential Architecture?. In this study, 105 buildings were investigated which are in the designated research area. The stock cards of those buildings have been filled and documented by photos. A partial measured drawing has been prepared for ten chosen buildings from Ürünlü and they were analysed by construction styles and materials.Abdurrahman Bayındır - Zeki Cengiz House, which is one of the authentic architecture samples of the village was selected and 1/50 scaled measured drawing has been prepared to document and restore of the building. Those drawings have been supported by texts and photos. After finding the present situation, 1/50 scaled reconstitution drawing and restoration projects have been drawn according to gathered data.