Tünellerde endüstriyel otomasyonun incelenmesi
Review of industrial automation in tunnels
  1. Tez No: 238361
  2. Yazar: ZEKİ ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Otomasyon, Tünel Aydınlatma, Tünel Havalandırma, Yangın Algılama, Tünel Kontrol Merkezi, Industrial Automation, Tunnel Lighting, Tunnel Ventilation, Fire Detection, Tunnel Control Center
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Endüstriyel otomasyon birçok üretim, izleme, kontrol sistemlerinde olduğu gibi tünellerde de kullanılmaktadır.Türkiye'de son yıllarda tünel inşaat tekniklerinin gelişmesine paralel olarak tünel sayıları ve uzunlukları artmıştır. Bunun sonucu olarak tünellerde uygulanan güvenlik kriterleri de önem kazanmıştır. Bu kriterlere bağlı olarak tünellerde kullanılan otomasyon sistemleri yaygınlaşmıştır. Avrupa ve OECD ülkelerinde özellikle Mount Blanc Tüneli yangınından sonra önemle tartışılan bir konu haline gelmiştir.Bu çalışmada tünellerde kullanılan sistemler incelenmiş, analiz edilmiş ve örnek model bir tünel otomasyonu gerçekleştirilmiştir.Tünellerde aydınlatma sistemlerinin kontrolü luminansmetreden alınan bilgilerle PLC tarafından yapılmakta, tünellerde havalandırma sisteminin kontrolü karbonmonoksit ve görüş açıklığı dedektörlerinden alınan bilgilerle yine PLC tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda bu sistemler Tünel Kontrol Merkezi operatörlerince de kontrol edilebilmektedir. Tünellerde yangın algılama, dijital fiberoptik yangın algılama sistemi kurularak yapılmakta, yangın durumunda Tünel Kontrol Merkezi'ne alarm sinyali ulaşmaktadır.Bu tezde Türkiye'deki bazı tüneller incelenerek herhangi bir acil durumda hangi sistemlerin önemli olduğu açıklanmıştır. PLC ile bir maket tünel otomasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many manufacturing industrial automation, monitoring, control systems as well as in tunnels are used.In Turkey in recent years, parallel to the development of tunnel construction techniques as the number and length of tunnels has increased. As a result, the safety criteria applied to the tunnel is also important. Depending on the criteria used in this tunnel of automation systems has become widespread. Europe and OECD countries, especially the importance of fire in Mount Blanc Tunnel has become a topic that is discussed.This study used in the tunnel systems were examined, analyzed, and examples of automation has been a tunnel models.Control of lighting systems in the tunnel with the information received luminansmetreden been made by PLC, the control of ventilation systems in tunnels and carbon monoxide detector information from you with the opening is done by the PLC. At the same time, these systems also can be controlled by the tunnel control center operator. In the tunnel fire detection, digital fiber optic fire detection system is being done by established, Tunnel Control Center in case of fire alarm signal is received.This thesis was examined in Turkey any emergency situation in some tunnels, which are open systems is important. PLC automation has been a model tunnel..