Traktörlerde kuyruk mili (540 ve 750 d/dak) çalışma özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determining of the working speciality of tractor?s pto (540 and 750 rpm)
- Tez No: 238485
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARP KORKUT SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Traktör, 540 d/dak, 750 d/dak, kuyruk mili, Tractor, 540 rpm, 750 rpm, Pto
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, traktörlerde 540 d/dak ve 750 d/dak kuyruk mili hızları arasındaki farklılıkların atölye koşullarında belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için, benzer teknik özelliklerde üç farklı marka traktöre (Massey Ferguson 3085, New Holland TD85 ve John Deere 5625), atölye koşullarında bir kuyruk mili dinamometresi (eddy current) ile yükler uygulanmıştır. Her iki kuyruk mili uygulaması için ayrı ayrı yürütülen denemelerde traktör kuyruk mili torku, traktör motoruna ait yakıt tüketimi, özgül yakıt tüketimi ve soğutma suyu sıcaklığı parametreleri belirlenmiştir. Traktörlerin kuyruk millerine, 540 d/dak ve 750 d/dak çalışma hızlarında, uygulanan yük adımlarında ölçülen tork değerleri sırasıyla 88 Nm?888 Nm ve 63 Nm?638 Nm arasında değişmiştir. Veri analizleri, maksimum dinamometre yüklerine kadar (0?50 kW) 540 yerine 750 uygulamasının yakıt tüketimi değerlerinde Massey Ferguson 3085, New Holland TD85 ve John Deere 5625 traktörleri için sırasıyla %7.56?12.63, %7.59?14.64 ve %1.00?2.80, oranlarında artışlara neden olduğunu göstermiştir. Araştırma bulguları, 750 uygulamasının 540 uygulamasına kıyasla daha düşük kuyruk mili torku, daha yüksek yakıt tüketimi ve özgül yakıt tüketimi değerlerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, 750 d/dak kuyruk mili uygulamasının maksimum yüklenmelere kadar, birçok kuyruk milinden hareketli tarım makinası için 540 uygulamasına önemli bir alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine differences between the standard 540 rpm and 750 rpm pto (power take-off) revolution in tractors. Loads were applied to three tractors (Massey Ferguson 3085, New Holland TD85, and John Deere 5625) with similar technical specifications, by means of a pto dynamometer (Eddy-current) under stable conditions. Measurements were made of tractor pto torque, engine fuel consumption, specific fuel consumption and cooling water temperatures on the basis of load steps applied at 540 and 750 pto applications. The torque values measured for 540 and 750 applications at load steps (5-50 kW) were found to be between 88 Nm-888 Nm and 63 Nm-638 Nm, respectively. Data analysis showed the fuel consumption increase rates caused by 750 application instead of 540 application varied between 7.56-12.63%, 7.59-14.64% and 1.00-2.80% respectively, for Massey Ferguson 3085, New Holland TD85 and John Deere 5625 tractors at all load steps (5-50 kW) applied to the pto. Besides, specific fuel consumption decreased with power increase for both pto applications in each tractor. Findings showed that the 750 rpm pto application had lower pto torque, higher fuel consumption and specific fuel consumption values than those of the 540 rpm pto application for the all tested tractors. In conclusion, the 750 rpm pto application for many pto-driven machines can be significant alternative to 540 rpm application up to maximum pto loads of tractors.