Gama radyasyonu ile ışınlanmış soya (Glycine max. (L.) merrill) çeşitleri üzerine manyetik alanın etkisi
Effects of magnetic fields on the gamma irradiated soybean (Glycine max.( L.) merrill) varietes
  1. Tez No: 238496
  2. Yazar: NAME ÖZDİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gama radyasyonu, Manyetik alan, Soya
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bütün yaşayan sistemler, yanıt sistemlerine bağlı olarak radyasyon ve manyetik alandan (MA) etkilenirler.Gama radyasyonu ve manyetik alan değişimlerinin biyolojik sistemler üzerindeki etkileri biyoloji, tıp ve tarım ile uğraşan bir çok araştırıcının ilgisini çekmiştir. Özellikle son yıllarda bir çok bilim adamı, Gama radyasyonu ve manyetik alanın canlılar üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında, olumlu biyolojik etkileri üzerinde de araştırmalara başlamıştır.Bu çalışmada Defiance, General ve Iraquous soya çeşitleri üzerine gama radyasyonu ve manyetik alanın ayrı ayrı ve birlikte uygulanması sonucu oluşturduğu etkiler sera koşullarında incelenerek, manyetik alan ve radyasyon uygulamasının sera ortamında yetiştirilen farklı soya çeşitlerinin çimlenme yüzdesi, fide yüksekliği ve klorofil miktarları üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Sonuç olarak Defiance, General ve Iraquous soya çeşitlerinde ?-radyasyonuna olan hassasiyetin, manyetik alan ile radyasyonun birlikte uygulanması sonucu değiştiği saptanmıştır. Soya çeşitlerinde manyetik alan ve radyasyonun birlikte uygulandığı durumlarda manyetik alanın, ?-radyasyonun yalnız başına uygulandığında meydana getirdiği olumsuz etkileri azaltıcı yönde bir etkisinin olduğu ve soya bitkisinin çimlenme yüzdesi, fide yüksekliği ve klorofil miktarı gibi özellikleri üzerine bu azaltıcı etkinin olumlu sonuçlarının olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
All living systems are affected by radiation and magnetic field (MF) in a way of their response systems.The effect of gamma radiation and magnetic field?s changes on the biological systems have drawn attention of many scientist in biology, medicine and agriculture. Particularly in the recent years, many scientists have also started to investigate the positive effects of the MF in biological systems besides the negative one.In this study, seperate and combined effects of gamma radiation and magnetic fields on Defiance, General and Iraquous soybean varities has been determined under greenhouse conditions and in greenhouse experiment the effects of magnetic fields and radiation treatments on different soybean varities has been purposed on the percentage of germinating seeds, plant height and chlorophyll content.As a result, it was determined that the sensivity of Defiance, General ve Iraquous soybean varieties to radiation has changed at the end of the application of combined magnetic fields and radiation treatments. In the three soybean varieties, on the combined magnetic fields and radiation applications, it was determined that magnetic fields has an effect to reduce the negative effects caused by the single application of ?-radiation and also put forward that these reduced effects were essential on the characteristics such as percentage of germinating seeds, seedling height, chlorophyll quantities of soybean.Key Word: Gamma radiation, Magnetic fields, Soybean