Açık ve yeşil alan değişiminin uzaktan algılama yöntemi kullanılarak belirlenmesi: Çanakkale örneği
Determination of open-space area alternation using remote sensing: Case study Çanakkale
  1. Tez No: 238500
  2. Yazar: CAN KÜZECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KELKİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve Yeşil Alan, Coğrafi Bilgi Sistemi, Uzaktan Algılama, Çanakkale, Open-Space Area, Remote Sensing, Geographical Information System, Çanakkale
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Nüfus artışı ve sanayileşmenin hızla ilerlemesi mevcut doğal kaynakların tüketiminin artmasına, beslenme, barınma ve çevre kirliliği sorunlarının gittikçe büyüyen bir hal almasına yol açmaktadır. Bu durum kent merkezlerindeki yapılaşmaların ve kent peyzajının olumsuz etkilenmesine alternatif olabilecek yeni doğal kaynak arayışının hızlanması ve de oluşan zararların saptanıp kontrol altına alması çalışmalarını da beraberinde getirmektedir.Bu çalışmalar kapsamında da doğal kaynaklar, çevre kirliliği, yeryüzü hakkında hızlı ve doğru bilgiye olan ihtiyacı artmaktadır. Teknolojinin her gün daha da ilerlemesiyle beraber doğal kaynakların belirlenmesinde ve yıllara göre oluşan değişimlerin analizinde kullanılan yöntemlerde de çeşitlilik artmaktadır. Günümüzde en hızlı ve doğru bilgiye ulaşmakta kullanılan yöntemler arasında Hava Fotoğrafları, Uzaktan Algılama (U.A.) ve Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) vardır.Bu çalışmada; açık ve yeşil alanların kullanımının zaman içerisinde değişiminin kentsel yapılaşma ve kent peyzajı üzerindeki etkilerinin uzaktan algılama yöntemiyle desteklenerek belirlenmesi ve yorumlanması yapılacaktır. Yapılacak bu çalışmayla da son yıllar içerisinde Çanakkale'nin kentsel mimarisinin ve kentsel peyzajının değişimi gözlenerek bu güne kadar oluşan ve bundan sonra olabilecek değişimler ortaya çıkarılacaktır. Yoğun ve çarpık yapılaşmanın önüne nasıl geçilebileceği, açık ve yeşil alanların yeterlilikleri ve kent merkezindeki dağılımlarının nasıl olabileceği konularına yönelik öneriler geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
: Increase in population and the rapid industrialization leads to an increase in consumption of the existing natural sources, and the problems such as nutrition,sheltering and environmental pollution . And this leads to an acceleration in; search for new natural sources that can be alternative to the adverse effect on structuring in the city centers and the city planning and also in the study for determination and containing of the possible damages.Within the context of these studies, the need for fast and accurate information on natural sources, environmental pollution and land increases. With technology advancing more and more everyday, diversity in the methodology of determining the natural sources and analyzing the alternation through the years, increases. Today, among the methods used for accesing the fastest and the most accurate information are ; Air Photographs, Remote Sensing and Geographical Information System (GIS).In this study, the effects of alternation in open-space area usage in time, on urban structuring and urban landscape will be determined and interpreted ,supported by the remote sensing method. The alternation in the urban architecture and urban landscape of Çanakkale will be observed and the changes that had taken place so far in the last 15 years and the ones that may take place in the future will be introduced. Suggestions will be developed regarding ;how to prevent the consistent and distorted structuring, sufficiency of open-space areas and how their allocation in city centers may be.