Saros Körfezi'ndeki kırma mercanların (Pagellus erythrinus L., 1758) (Sparidae) biyolojisi ve populasyon parametrelerinin belirlenmesi
Determining population parameters and biology of the common pandora (Pagellus erythrinus L., 1758) (Sparidae) in Saros Bay
  1. Tez No: 238501
  2. Yazar: HÜLYA ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İŞMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kırma mercan, Pagellus erythrinus, boy-ağırlık ilişkisi, yaş, büyüme, üreme, Common pandora, Pagellus erythrinus, lenght-weight relationship, age, growth, reproduction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Ocak 2006-Kasım 2007 ayları arasında Saros Körfezi'nde 2604 adet kırma mercanın (Pagellus erythrinus) biyolojisi ve populasyon parametreleri incelenmiştir.Örneklerde toplam boy ve ağırlık değerleri, minimum 6,8 cm maksimum 27 cm ile minimum 4,18 g, maksimum 252,14 g arasında değişim göstermiştir. Ortalama boy 15,7 cm, ortalama ağırlık ise 53,76 g bulunmuştur. Erkek: dişi oranı 1:4,9'dur.Yaş tayinleri otolitlerden yapılmış olup, incelenen bireylerin yaşları 0-IX arasında değişim göstermiştir.Boy-ağırlık ilişkisi parametreleri tüm bireyler için a= 0,0119 b=3,0171 (r= 0,99); dişi bireyler için a= 0,0131 b= 2,9817 (r= 0,98); erkek bireyler için a= 0,0121 b= 3,0096 (r= 0,98) ve hermafrodit bireyler için a= 0,02280 b= 2,811 (r= 0,99) olarak hesaplanmıştır.von Bertalanffy büyüme parametreleri tüm populasyon için Linf= 37,12 cm (maksimum asimtotik boy), K= 0,104, t0= -1,85 yıl olarak belirlenmiştir.Kırma mercanların doğal ölüm oranı (M) 0,29, toplam ölüm oranı (Z) 0,41 balıkçılık ölümü (F) 0,12 olarak hesaplanmıştır. Populasyonun sömürülme oranı (E) ise 0,29 olarak belirlenmiş, hayatta kalma oranı ise %66 olarak saptanmıştır.Her iki cinsiyette de minimum GSİ değerine Kasım ayında, maksimum GSI değerine ise Haziran ayında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the population parameters and biology of 2604 Pagellus erythrinus was investigated between January 2006 and November 2007 in Saros Bay.Total length and total weight was ranged between 6.8-27 cm and 4.18-252.14 g, respectively. Mean length and mean weight was determined as 15.7 cm and 53.76 g, respectively. Male-female ratio is 1:4.9.Parameters of lenght-weight relationship was found as a= 0.0119 b= 3.0171 (r= 0.99) for whole population; a= 0.0131, b= 2.9817 (r= 0.98) for females; a= 0.0121, b=3.0096 (r= 0.98) for males; a= 0.0228, b=2.811 r= (0.99) for hermaphrodite individuals, respectively.0-IX age goups were found by using the otoliths for age determination. The von Bertalanffy?s Gowth Parameters for all population were determined, Linf= 37.12 cm, K= 0.1041, t0= -1.85 year.For all fish; total mortality rate, natural mortality rate, fishing mortality rate, exploitation rate, survival rate were (Z) 0,41 , (M) 0,29, (F) 0,12, (E) 0,29, 66% , respectively.The values of GSI was found as minimum in November, maximum in June at both sexes.