Boyalı Orman İşletmesi'ndeki sarıçam (Pinus sylvestris L.) ağaçlandırmalarının değerlendirilmesi
An evaluation of scotch pine (Pinus sylvestris L.) plantation in Boyali Forest Enterprise
- Tez No: 238537
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarıçam (Pinus sylvestris), Ağaçlandırma, Yaşama Yüzdesi, Fizyografik ve Edafik Faktörler
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Kars-Sarıkamış yöresi Boyalı Orman İşletmesinde 1991 yılında dikilen Sarıçam (Pinus sylvestris) ağaçlandırmaları değerlendirilmiştir. Araştırma alanının büyüklüğü 304.0 ha olup ölçümler 24 adet deneme alanında yapılmıştır.Deneme alanlarının büyüklüğü 144 m2'dir ve her deneme alanında 40 adet sarıçam fidanı bulunmaktadır. Bu fidanların boy, çap (d1.30), son yıllık sürgün boyları ölçülmüş ve deneme alanlarındaki fidanların yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. Ayrıca her deneme alanında yükselti, bakı ve eğim gibi fizyografik faktörler ile toprak derinliği, toprak tekstürü ve toprak pH'ı gibi edafik faktörler de tespit edilmiştir.Yapılan Varyans Analizi, korelasyon analizi ve çok yönlü varyans analizi (Manova) sonucunda fidan boyu, fidan çapı, son yıllık sürgün boyu üzerinde yükselti, eğim, bakı, toprak derinliği, toprak tekstürü ve toprak pH'ı etkili çıkmıştır. Fidanların yaşama yüzdesi üzerinde ise %95 güven düzeyinde hiçbir faktör etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Scotch Pine (Pinus sylvestris L.) plantation in Boyalı Forest Enterprise Kars-Sarıkamış region planted in 1991 investigated. The size of study area is 304,0 ha and measurements were done on 24 sample plots.The size of each sample plot is 144 square meters and there have been 40 Scotch Pine seedlings on each sample plot. Heights, diameter (d1.30) and height growing of last year of these seedlings were measured and survival rate of the seedlings on the sample plots was defined. Besides, physiographic characteristics and edaphic factors of the each sample plots like exposure, slope, altitude, soil depth, soil reaction (pH) and soil texture were determined.According to Analysis of Variance, Correlation and Multivariate Variance, it was found that physiographic and edaphic factors like soil depth, exposure, slope, altitude, soil reaction (pH) and soil texture affected the height, diameter (d1.30) and height growing of last year of the seedlings. It was found that no factor affected the survival rate of the seedlings with 95 percent confidence level.Key Words : Scotch Pine (Pinus sylvestris L.), Plantation, Survival Rate, Edaphic and Physiographic Factors