Exopolysaccharide production by halomonas strains isolated from Turkey
Türkiye?den izole edilen halomonas suşlarından ekzopolisakkarit üretimi
  1. Tez No: 238940
  2. Yazar: HANDE KAZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TOKSOY ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstremofiller, Halofilik mikroorganizmalar, ekzopolisakkarit üretimi, Extremophiles, Halophilic microorganisms, Exopolysaccharide production
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Biyopolimerler, biyouyumluluk, biyobozunurluk, çevre ve insana uyumluluk gibi bir çok açıdan petrokimyasal türevli polimerlere göre daha üstün olmalarından dolayı doğal ve çevreye dost birçok uygulamada yaygın olarak kullanılabilir duruma gelmişlerdir. Yeni biyomalzemeler olarak kabul edilen mikrobiyal ekzopolisakkaritler (EPS), farklı fizikokimyasal ve reolojik özellikleri sayesinde tekstil, deterjan, tutkal, petrol ve türevleri atıklarının mikrobiyal yıkımı, atıksu arıtma, kozmetik, ilaç ve gıda gibi çok farklı endüstriyel sektörlerde uygulama alanı bulmuş biyopolimerlerdir. Dekstran, ksantan ve pullulan gibi çok geniş pazara sahip mikrobiyal ekzopolisakkaritlerden daha üstün özelliklere sahip olduğu düşünülen biyopolimerlerin bu özelliklerini, endüstriyel uygulamaların gerektirdiği ekstrem sıcaklık, tuzluluk ve pH koşullarında koruyamadıkları görülmüştür. Bu sebeple, ekstrem ortamlarda yaşayabilen ekstremofilik mikroorganizmaların ürettiği biyopolimerlerin karakterizasyonu çok önem kazanmıştır.Mikrobiyal polisakkaritlerin çeşitli endüstriyel alanlardaki yaygın kullanımı da göz önünde bulundurularak, İzmir Çamaltı Tuzlası'ndan izole edilen Halomonas sp. AAD6 halofilik bakteri izolatı ile polisakkarit üretimi bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Bu doğrultuda, Halomonas sp. AAD6 mikroorganizmasının üretim koşulları optimize edilmiştir. Kontrollü biyoreaktör koşullarında üretilen polisakkarit saflaştırılmış ve karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biopolymers are superior to petrochemical-derived polymers in several aspects that embrace biocompatibility, biodegradability, and both environmental and human compatibility. During recent years, a variety of biopolymers have become available for use in many applications that are not only compatible with human lifestyle but also are friendly to the environment. Due to their many interesting physicochemical and rheological properties with novel functionality, the microbial exopolysaccharides (EPS) act as new biomaterials and find wide range of applications in many industrial sectors like textiles, detergents, adhesives, microbial enhanced oil recovery (MEOR), wastewater treatment, dredging, brewing, downstream processing, cosmetology, pharmacology, and food additives. Xanthan, dextran and pullulan are examples of microbial polysaccharides with a considerable market due to their exceptional properties. Biopolymers with properties superior to the commercial ones could not preserve their functions under industrial process conditions like extremes of temperature, salinity or pH. Hence, most research is focused on the identification of EPS producing extremophiles with the idea that as these microorganisms survive environmental extremes of desiccation, temperature, pressure, salinity, acidity, heavy metals, and radiation, it is to be expected that their biopolymers will also have some unique properties to adapt to such extreme conditions.Considering the widespread use of microbial polysaccharides in various industrial applications, production of EPS by Halomonas sp AAD6 bacteria isolated from Çamaltı Saltern Area in Izmir was used within the scope of this study. The fermentation conditions were optimized for high-yield biopolymer production by this microorganism. Also within the scope of this study, this novel exopolysaccharide was produced under controlled bioreactor conditions, purified with high yield and chemically characterized.