Kurutulmuş alg hücresi ile metal adsorpsiyonu
Metal adsorption by dried algae
  1. Tez No: 238972
  2. Yazar: KENZHEGUL BOLATKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ağır metal, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, siyanobakteri, kurutulmuş alg hücresi, heavy metal, adsorption, biosorption, Cyanobacter, dried algae cell
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ağır metaller genellikle metal kaplama endüstrisi, otomobil endüstrisi, elektriksel ve elektronik materyallerin üretilmesi ve kullanılması, boru, silah ve lastik endüstrilerinde kullanılır. Diğer kirleticilerle karşılaştırıldığında metallerin daha önemli olması bu maddelerin sulu ortamda biyolojik olarak ayrışamamasından kaynaklanır. Ağır metaller besin zincirine girerek canlı dokularda birikebilmektedir. Bu durum, metallerin, besin zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşmalarına neden olmaktadır.Küçükçekmece Gölü de dünyadaki doğal lagün göllerden ve ciddi bir metal kirliliğine maruz kalan ekosistemlerden biridir. Ayrıca gölde tarımsal faaliyetler neticesinde nütrient kirliliği de görülmektedir. Küçükçekmece Gölü'nde yapılan su kalitesi çalışmalarında suda demir, çinko, bakır metalerine rastlanmıştır.Bu denemede Küçükçekmece Gölü'nden, ötröfikasiyon döneminde alınan su örneklerinden izole edilen siyanobakteri izolatlarının Fe+2, Zn+2 ve Cu+2 metallerin adsorpsiyonu incelenmiştir. Çalışmada önce gölden izole edilmiş Siyanobakteri izolatının Fe+2, Zn+2 ve Cu+2 metallerin 1-10 ppm arasındaki konsantrasyonunda, 14 günlük periyotta klorofil ölçümü yapılarak gelişim eğrileri çıkarılmıştır. Her bir deneme 144 saat sürdürülmüştür, bakteri kütlesi(ağırlığı) 0,1g, çözeltide hacmi 40ml alınmıştır.Tezin amacı Kurutulmuş Siyanobakteri (Synechocystis sp.) hücresi ile metal adsorpsiyonu. Küçükçekmece gölünden alınan numuneler Ankara Gazi Universitesi Biyoloji bölümü Biyoteknoloji Laboratuarında izole edilmiş ve deneysel çalışmalar hazır hale getirilmiştir; Yıldiz Teknik Universitesi Çevre Mühendişliği Laboratuarında analiz edilmiştir.Synechocystis sp.izolotı ile çalışılan Fe+2, Zn+2,Cu+2 adsorpsiyon denemeler sonucunda; Bakır metali ile yapılan adsorpsiyon çalışmalarında, genel olarak desorbe olduğu gözlenmiştir. Çinko için izoterm çalışmalarında Çinko'nun Langmuir İzotermine uygun olduğu görülmüştür. Demir metalinin dozlanan konsantrasiyonlarda hem adsorpsiyonu hem de desorpsiyonu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Heavy metals are generally used at the industry of covering the metals, industry of automobile, production and usage of electric and electronic materials and at the industries of tube, gun and rubber. Compared to other polluting metals these metals have the importance of not being able to be decomposed biologically at water system. Heavy metals can gather at the lifeless tissues by entering to the noutrishment chain. This situation causes it to reach to human beings by the nourishment chain.The Kucukcekmece lake is one of the natural lagoon lakes on the world but unfortunetely have exposed to the metal pollution. Besides at the lake there are nutrient pollution as an outcome of the agricultural activities. At the water quality experiments on the Kucukcekmece lake they have been encountered to iron, zinc, copper with an essential concentration as a water and sediment structure. In this experiment, the absorptions of Fe+2, Zn+2, and Cu+2 metals which are Synechocystis sp. insulations isolated from the water of The Kucukcekmece lagoon at entrophication peried. Experiments during the study were done by using Synechocystis sp. İnsulation as adsorbate and metals Fe+2, Zn+2and Cu+2 between 1-10 ppm as adsorbent in 14days period. Chlorophyll were measured as a control indicator for adsorption process and the chlorophyll value was drawn. Moreover, experiment have continued for 144 hours, bacterium mass is 0.1gram and volume liquid of 40ml.The aim of this thesis is the absorption of dried Synechocystis.sp cell with metal. The samples taken from the Kucukcekmece lake have been isolated at biotechnology laboratory of Biology department of Ankara Gazi University and all adsorption samples were analyzed at the Enviromental Engineering Laboratory , Yildiz Technical University.As the results of the experiments studied from Fe+2, Zn+2and Cu+2 by the Synechocystis.sp isolations: in Copper metal adsorption studies generally it shows that its a desorbe. For Zinc isotherm studies it was accepted that Zinc is appropriate for Langmuir İsotherm. İron, on the other hand at the dosaged concentrations has both the adsorption and the desorption.