Kamu yönetimi açısından basel kriterlerinin değerlendirilmesi ve Türk bankacılık sektörü üzerine etkileri
An evaluation of basel criterias from the perspective of public administration and their impacts on Turkish banking sector
  1. Tez No: 239129
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERNUR GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Kamu Yönetimi, Banking, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BASEL Uzlaşısı, Bankacılık Sektörü, Yeni Kamu Yönetimi, Regülâsyon, Deregülasyon, Bağımsız İdari Otoriteler, BASEL Standards, The Sector of Banking, New Public Management, Regulation, Deregulation, Independent Administrative Authorities
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yeni Kamu Yönetimi ideolojisi finansal kaygılardan hareketle küreselleşme sürecini desteklemek amacıyla ortaya atılan ve devletin etki alanını iyice sınırlandırmayı hedefleyen yeni bir yönetim tarzıdır. Devletin idari, siyasi ve ekonomik anlamda dönüşüm sürecinin ifade edildiği bu yönetim tarzı kendi şartlarını serbest piyasa ekonomisi şartlarıyla uyumlu hale getirmeye çalışır. Sosyal devlet olgusunun gerektirdiği yurttaş ? devlet ilişkilerinden ziyade sermaye sahibi ? devlet ilişkilerinin ön plana çıkarıldığı, devletin asli görevlerinin bir şekilde sermaye gücüyle ilintilendirildiği bu oluşum, küreselleşme sürecinin ulus üstü sermayeye tanıdığı en büyük fırsattır. Ulus üstü sermaye; demokrasi, sosyal adalet ve kalkınma kavramlarına atıfta bulunarak küresel sermayenin ülkelerarası serbestçe hareket etmesini sağlar. Küreselleşme süreci devletin idari ve hukuki yapısını çeşitli gerekçelerle regüle ederken, küresel sermayenin hareketini kısıtlayan yönetsel ortam ise deregüle edilmektedir. Bu sayede küresel aktörler kendi serbest ve özgür alanlarını kurarak faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Daha önceki kriz dönemlerinde sürekli olarak genişleyen devlet müdahaleciliği ve etkisi artan maliyetler nedeniyle kısıtlanmak istenmiştir. Ancak gelinen son noktada devletin etkisi tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Özellikle finansal piyasaların tamamen serbest piyasa ekonomisi şartlarında çalışmasını beklemek hem ülkeler açısından hem de küresel sermaye sahipleri açısından kabul edilemez sonuçlar ortaya çıkarabilir. Devlet etkisinin kontrol mekanizmalarında yer alması zorunludur. Finans sektörünün odağında yer alan bankalar son derece stratejik bir konuma ve öneme sahiptir. Reel sektöre olan yakınlığı ve kamu otoriteleriyle var olan ilişkileri bu stratejik konumun açıklanmasına yardımcı olabilir. Uluslararası düzenlemelere küresel ekonominin gerekleri nedeniyle uyum göstermek zorunda olan bankalar, normlarını ve faaliyetlerini uluslararası kabul gören standartlarla desteklemek zorundadırlar. Finans sektörünü ilgilendiren en önemli standartlar bütünü BASEL uzlaşılarıdır. Faaliyet gösteren tüm aktörlerin etkileneceği süreci başlatan uzlaşı, uluslararası finans çevrelerince yoğun destek görmektedir. Uzlaşının yürürlüğe girmesiyle birlikte yalnızca bankalar ve müşterileri bu süreçten etkilenmeyecek aynı zamanda kamu yönetimine ve otoritelerine de büyük görevler düşecektir. Stratejik konumu ve önemi nedeniyle BASEL uzlaşısının uygulama aşamasının kamu yönetimi perspektifinden değerlendirilmesi, salt işletmecilik kurgusunun dışında sürece yaklaşmak açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
New Public Management Ideology is a new kind of management, which has come up with the aim of supporting globalization process away from financial anxiety. It also aims to limit the area of government?s effect. This management style, in which the government?s administrative, political and economical process of transformation is expressed, tries to make a harmony of itself with the conditions of free market economy. In this formation, the relation between capital owner and the government is put forward rather than the relation between the government and citizen. All these relations require social fact. This formation that associates government?s main duties with the strenght of capital, is the greatest opportinuty. Because, in this management , the process of globalization gives chance to the capital over the nation. The capital over the nation helps global capital to move freely between other countries by referring to the concept of democracy, social justice and development. The globalization process regulates the government?s administrative and legal construction. On the other hand, the managerial atmosphere, which limits the movement of global capital, is deregulated. And so, global actors can maintain their activities by constructing their own free and open areas. In previous crisis periods, it is aimed to be limited because of government?s extending intervention and increasing effect of costs. But at the last point achieved, the government?s effect is tried to be removed completely. Espcially, expecting financial capital?s working on conditions of free capital economy, may cause unexceptable results not only for countries but also global capital owners. It is an obligation that the government has to parcipate in the control mechanisms. The banks, which may place on the focus of finance sector, has a strategic status and an importance. The banks? connection with real sector and their relation?s with public authorities, may help to explain this strategic status. The banks, which have to demonsrate compliance to the international arrangements because of requirements of global economy, have to support their norms and activities with the standards accepted internationaly. The most important standards, which interest finance sector, are BASEL reconciliations. This reconciliation, which begins the process effecting all the functioning actors, gets supports from international finance environments. With this reconciliation?s begining force, not only the banks and their costumers won?t be effected but also public managements and authorities will have important duties. Because of BASEL?s strategic status and importance, this reconciliation?s application stage is evaluated from the point of public management. And this evaluation has importance because of approaching the process apart from absolute management fiction.