Kamu yönetiminde yeniden yapılanma bağlamında devletin temel işlevlerinden olan güvenlik hizmetlerindeki dönüşüm
Transformation in the policing as a basic function of the state within the context of restructuring of public administration
  1. Tez No: 239132
  2. Yazar: İBRAHİM ARAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM EDİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yeni Kamu İşletmeciliği, Emniyet Genel Müdürlüğünde Yeniden Yapılanma, Özel Güvenlik, Toplum Destekli Polislik, Governance, New Public Management, Restructuring the General Directorate of Security, Private Security, Community Policing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Küreselleşme sürecinde, modern devletin temel işlevlerinden biri olan güvenlik hizmetinde meydana gelen değişimin Türkiye'ye yansımasını ve etkilerini incelemeyi amaçlayan bu çalışma gönüllü güvenlik uygulamasını içeren Toplum Destekli Polislik modeli ile özel güvenlik olgusunu kamu yararı açısından çözümlemeyi amaçlamaktadır.Yönetişimci devlet ve Yeni Kamu İşletmeciliği anlayışı doğrultusunda gerçekleştirilen yeniden yapılanma sürecinin güvenlik hizmetlerine uyarlanması olan özel güvenlik, yerelleşme, sivilleşme ve gönüllü güvenlik kavramları üzerinde durulmuş ve Türkiye örneği çözümlenmiştir.Türkiye'de idari yeniden yapılanma süreci ve bunun sonucunda güvenlik hizmetlerinde ortaya çıkan değişimler, dünyadaki örneklerle benzerlikler taşımaktadır. Türkiye'de güvenlik hizmetlerinde yaşanan en önemli değişim özel güvenlik ve Toplum Destekli Polislik alanında gerçekleşmektedir. Özel ve gönüllü güvenliğin yaygınlaşması, bir kamu hizmeti olarak güvenlik hizmetinin kamusal niteliğini yitirmesine ve güvenlik hizmetinin metalaşmasına yol açmaktadır. Çalışmada güvenlik hizmetlerinin kamusallığını yitirmeye başlamasının polisliğin yurttaşa hizmet boyutunun ihmal edilmesine ve yurttaşlık haklarının kısıtlanmasına yol açabileceği ve dolayısıyla kamu yararı açısından olumsuz olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
State and its administrative structure has underwent a major transformation during the globalisation process. As a result, this transformation has effected policing which is among the essential functions of the state. Turkey, like many countries, has been under the influence of these developments. This study aims to analyse the transformation of policing as part of the restructuring of the Turkish Public Administration. Starting from a general framework, state?s functions according to liberal and Marxist perspectives are reviewed, the importance of security for the modern state is evaluated. Implications of the state?s transformation on security services are discussed within the context of governance and the New Public Management. Then, parallel developments have been examined in the Turkish case.The administrative restructuring process and the resultant changes in policing in Turkey have similarities with such examples in the world. Major changes are experienced in the expansion of private security industry and in the institutionalisation of community policing. It is argued that such developments will diminish the public character of the services of security, and lead commodification of these services. It is concluded that the transformation of policing in Turkey means partial privatisation and constraining citizenship rights.