Şirket birleşmeleri ve Türkiye'yle Dünya'daki şirket birleşme örnekleri
  1. Tez No: 239399
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE ONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme, rekabet, Merger, Competition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, şirketlerdeki birleşme ve satın alma durumlarını detaylandırarak şirket birleşmelerine ilişkin bilgilendirici örnekler vermektir.Değişen ve gelişen dünya pazarlarına işletmelerin ayak uydurabilmeleri için bir takım değişimlere gitmeleri gerekli olabilir. Bu değişimler, şirketlerin birleşme kararı alarak güçlerini arttırmaları olabileceği gibi, bir şirketin diğerini satın alması şeklinde de olabilmektedir. Günümüzde aynı ya da benzer ürün ve hizmetleri üreten şirketler arasında kıyasıya rekabet yaşanmaktadır. Büyüklüklerini yeterli görerek aynı ölçekle pazara hizmet sunmaya devam eden işletmeler, bir süre sonra güç birliği yapan firmaların gerisinde kalmaktadır. Bu güç birliği yapan firmaların yanında, üretim ve lojistik gibi ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılayabilecek firmalarla birleşerek gerekli iş bölümlerine gidilmekte, böylelikle tüm işgücü uzman olduğu alanlarda etkili şekilde kullanılabilmektedir. Bunun yanında pazarda sadece bir tek ürün ve hizmetle büyümenin zor olduğuna inanan işletmeler, farklı ürün ve hizmet üreten şirketlerle birleşerek riski dağıtmaya çalışabilir. Bu da şirketlerin birleşmeleri açısından bir diğer neden olabilir. Bir başka şirket içinse birleşmede önemli olabilecek husus, yakalanacak vergi avantajıdır. Bütün bu değinilen konuların detayları çalışmamızda yer alacaktır.Birleşme kararı alan bir işletme, birleşme öncesinde bu kararın uygunluğunu kontrol etmek amacıyla çeşitli analizler yapmalıdır. Bu birleşmenin hangi nedenlerle istendiği çok iyi tespit edilmeli, sonucunda ne gibi faydalar sağlanabileceği baştan ortaya konulmalıdır. Çalışmamızda yine bunlar ele alınıp incelenecektir.Çalışmanın birinci bölümünde şirket birleşmelerinin ne anlama geldiği belirtilmeye çalışılacak, birleşme türleri ve işletmelerin hangi sebeplerden dolayı birleşebilecekleri belirtilecektir. Birleşirken taraf şirketlerin yükümlülükleri verilecek olup, fiyat tespitinde neler yapıldığı anlatılacaktır. İkinci bölümde Türkiye'de şirket birleşmelerinin tarihsel gelişimi aktarılacak olup, Türkiye'deki belli başlı şirket birleşmeleri maddelenecektir. Bunlara ek olarak Dünya'daki şirket birleşme örneği olarak Daimler ve Chrysler şirketlerinin birleşmesi süreciyle, bu birleşmeyle sağlanan avantaj ve dezavantajlar sıralanacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to make informative illustrations about company amalgamations by examining firms? mergers and take-over situations.Some changes may be necessary for companies in order to improve their adaptability towards changing and developing markets all over the world. These changes take some forms such as mergers of the companies to increase their power or take-over of a firm by another one. Nowadays, there is a tough competition between the firms which produce exactly identical or similar products. The companies which keep doing business in the market by keeping their existing size stay behind some firms that merge their powers with others. In addition to these companies that have merger, the co-operations could be made with firms which provide production and logistic needs without any problems; therefore, all work forces could be used effectively in appropriate profession. Furthermore, the companies which believe in adversity of the development by having a single product or service might try to reduce risk level by having a merger with a corporation which produces different product or service. This may cause the company mergers. The possibly important point in the merger of a company is the tax benefits. All these points? details will place in this study.The company which makes a merger decisions should make some analyses for the purpose of inspecting the propriety of the decision. The reasons of the merger should be investigated very well and the results? benefits should be presented beforehand. These will be mentioned in this work.In the first chapter the study, the meaning of the company mergers will be explained and the merger types and the reasons will be defined. In the process of the merger, the responsibilities of the companies will be presented and costing process will be explained. In the second chapter, historical development of the company mergers will be defined and the main company mergers in Turkey will be specified. Nevertheless, Daimler and Chrysler companies? merger process as an example of the merger world and advantages and disadvantages of this merger will be explained respectively.