Müzik eseri ve müzik eseri sahibinin mali hakları ile korunması
Musical works, musical works owner and their financial rights
  1. Tez No: 239558
  2. Yazar: BURCU AKYÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜRSEL BASGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eseri, mali haklar, Musical work, financial claims
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Geçmisten günümüze kadar, bir toplumun ekonomik ve kültürel yönden gelisimindesanatçılar, isletmeciler, bilim ve edebiyat adamlarının meydana getirdikleri eserler vedolayısıyla bunları korunması büyük önem arz etmektedir. Bunun baglantılı olarak ortayaçıkartılan eserlerin korunması ve hak sahiplerinin desteklenmesi, bunların daha verimlieserler meydana getirmelerini saglayacaktır.Bu tez üç bölümden olusmaktadır. lk bölümde müzik eseri kavramının daha iyianlasılabilmesi için eser kavramı ve türleri incelenecektir. kinci bölümde, eser sahipligigenel olarak incelendikten sonra müzik eseri sahipleri ve bunların mali hakları üzerindedurulmustur. Üçüncü bölümde ise, müzik eseri sahiplerinin mali haklarının korunmasıincelenmistir. Bu bölümde koruma; maddi hukuk yönünden koruma, dava yoluyla korumave meslek birlikleri yoluyla koruma olmak üzere üç ana baslık altında incelenmistir.Tezimizin sonuç bölümünde müzik eseri sahipleri ve onların korunması ile ilgiliulastıgım sonuçlar belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
As we seen same pattern in history in concur with one of these days?scommunities economic and cultural developments close relotionship with the legalprotection work of ideas in which are created by artist, business, people, scientist andliterature people. If society and legal system safeguarding of those people and theirworks, this encouragement would make them produce efficient achievements and helpthe society.These thesis consist of three chapters. First chapter examines class ofconsequence to be understood musical work . Second chapter analyse, musical workowner and these financial claims after examined generally consequence?s owner. Thirdchapter examined protection musical work owner?s financial claims. Protectionfinancial claims sperated three branch.These are: substantive law, claim, andprofessional organization.We point out some results in deal with musical works and protection of these.atthe and of our study.