Denizli il merkezinde çalışan ilköğretim öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri
How the organizational commitment level of the teachers who works at the primary schools within the city center of Denizli is
- Tez No: 239589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Uzlaşma, Özdeşleşme, İçselleştirme, Organizational Commitment, Compliance Dimension, Identification Dimension, Internalization Dimension
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı Denizli il merkezindeki ilköğretim öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek ve öğretmenlerin bağlılığına kimi değişkenlerin etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Denizli il merkezindeki 406 ilköğretim öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlere kişisel bilgiler formu ve Balay (2000) tarafından hazırlanan ?Örgütsel bağlılık? ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve vardamsal istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin:1.Uzlaşma boyutunda ?hiç katılmıyorum? düzeyinde; özdeşleşme boyutunda ?orta düzeyde katılıyorum? düzeyinde ve içselleştirme boyutunda ?çok katılıyorum? düzeyinde olduğu,2.?Cinsiyet?, ?mezun olunan okul?, ?kariyer basamağı?, ?kıdem? değişkenlerine göre değişmediği,3.Özdeşleşme - içselleştirme boyutlarında; ?okul türü? ne göre ?özel?; ?görevlendirme türü? ne göre ?sözleşmeli?; ?okuldaki süre?ye göre ?5 yıldan fazla? ve uzlaşma boyutunda ?görev türü? ne göre ?branş?; ?görevlendirme türü? ne göre ?ücretli?; ?mesleği seçme nedeni? ne göre ?tesadüf? lehine farklılaştığı,4.Öğretmen algısına göre ?veli ilgi ve işbirliği düzeyi? için özdeşleşme - içselleştirme boyutlarında ?yeterli? ve uzlaşma boyutunda ?yetersiz? lehine farklılaşırken; ?maddi olarak emeğin karşılığının alınıp alınmadığı?, ``rahat çalışma ortamı sağlanıp sağlanmadığı?, ?yeni müfredat programından memnun olup olmama? ve ?okul imkanlarının yeni müfredat programına uygun olup olmaması'' na göre özdeşleşme-içselleştirme boyutlarında ?evet? lehine ve uzlaşma boyutunda ?hayır? lehine fark yarattığı5.?Yönetim tarzı? na göre uzlaşma boyutunda ?serbest? lehine özdeşleşme-içselleştirme boyutlarında ?serbest? olmasındansa ?otoriter? ya da ?demokratik? lehine farklılaştığı6.Bağlılık boyutları arasında ise özdeşleşme ve içselleştirme boyutlarının kendi arasında pozitif, uzlaşma boyutu ile negatif bir ilişki içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to clarify how the level of organizational commitment of the primary school teachers who works within Denizli is and to examine the effects of some variables to the organizational commitment. The samples of this study consisted of 406 primary school teachers in Denizli at 2008-2009 academic year. The teachers were exposed to the scale made up by Balay (2000) and a form about personal data. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used. According to the results, the level of organizational commitment of the primary school teachers;1.is ?strongly disagree? on the compliance dimension, ?average agree? on the identification dimension and ?agree? on the internalization dimension,2.For ?gender?, ?career?, ``seniority?? and ``the school from which is graduated?? variables there is no significantly differences on identification and internalization dimension of commitment.3.Change according to ``school type?? in favor of ``private??; ``kind of employment?? in favor of ``contractual??; ``the period of time has been worked at the school?? in favor of ``more than 5 years?? on identification and internalization dimension of commitment.And Change according to ?teaching subject? in favor of ?branch?; ?kind of employment? in favor of ?employed for pay?; ?the reason for preferring being teacher?? in favor of ``coincidence?? on compliance dimension commitment.4.Change according to the perception of teachers for ?level of guardian?s cooperation? in favor of ?adequate? on identification and internalization dimension and in favor of ?inadequate? on compliance dimension of commitment and also for ?if the price is adequate for the work or not??; ?if there is comfortable environment for working or not?; ?if the teachers are pleased from applying the new curriculum or not? and ?if the school?s possibilities is suitable for the new curriculum or not? in favor of ?Yes? on identification and internalization dimension and in favor of ?No? on compliance dimension of commitment5.Results demonstrated that there is positive correlation between identification and internalization dimensions. On the other hand, compliance and identification and compliance and internalization have significantly negative correlation.