Türk kamu yönetiminde e-devlete geçiş uygulamaları ve mülki idare amirliği mesleğine etkisi (İçişleri Bakanlığı uygulaması)
Transititon to e-government in Turkish public administration and its impact on district governors (Application to Ministry of Interior)
- Tez No: 239725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: internet, e-devlet, yönetişim, kamu yönetimi, liderlik, İçişleri Bakanlığı, Mülki İdare Amirliği, e-dönüşüm, internet, e-government, governance, public administration, leadership, Ministry of Interior Affairs, e-transformation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Günümüzde bilgiye ulaşmanın en kolay yolu olan internet, her konu ve soruya cevap bulabildiğimiz çok geniş bir bilgisayar ağı haline gelmiştir. Tüm dünyada ve ülkemizde kamu ve özel kuruluşlar, internet teknolojisinin sunduğu olanakları kullanarak, verdikleri hizmetleri hızlı, zaman/mekan bağımsız, rahat, çağdaş ve kaliteli hale getirmek için yeni arayış ve yatırımlara girişmişlerdir. Bu çalışmaların sonucu olarak gelişen elektronik devlet (e-devlet) kavramıyla vatandaş ile devletin karşılıklı görev ve yükümlülüklerini elektronik iletişim ve işlem ortamında yürütebilmesi olanağı doğmuştur.Küreselleşen dünyada kamu yönetiminin cevap vermesi gereken soru, artan ihtiyaçlara nasıl daha hızlı ve daha az maliyetle cevap verilebileceğidir. Elektronik devlet, temel olarak kamunun hizmet verdiği alanlarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması yoluyla daha şeffaf, vatandaşa daha yakın, daha ucuz ve daha iyi çalışan bir idari yapı olarak tanımlanabilir.Küreselleşme ve bilgi-iletişim teknolojilerindeki gelişmeler toplumsal yapıları da ciddi bir dönüşüme uğratmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde son yıllarda gözlenen gelişmeler, Türkiye'de kamu yönetiminde yapısal bir dönüşüm ihtiyacını da gündeme getirmiştir. Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulması anlamına gelen e-devlet sayesinde halkın hizmete erişimi daha hızlı ve daha ucuz olmaktadır. Ancak, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulması olanaklarından azami ölçüde yararlanılması, kamu iş süreçlerinin vatandaşların bakış açısı ile yeniden tasarlanmasını ve kamu kurumlarının birlikte daha etkin ve verimli çalışabilirliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. e-Devlet, e'den ziyade, devletle ilgilidir.Bu çalışmada e-devletin ne demek olduğu, farklı ülkelerde ne tür çalışmaların bulunduğu, Türkiye'de uygulanan e-devlet projelerinin neler olduğu ve özellikle İçişleri Bakanlığındaki e-devlet uygulamaları ile karşılaşılan sorunlar konusunda belirlemeler yapılmış olup Türkiye'deki e-devlet çalışmalarının Mülki İdare Amirliği mesleğine etkileri gözlemlenmiştir. Diğer yandan, mevcut ve gelecekte karşılaşılabilecek temel zorlukları görebilmek, çeşitli dünya uygulamalarını incelemekle mümkün olacağından çalışmanın bir bölümü de bu amaçla ele alınmakta ve temel uygulamaları göz önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
Internet, the easiest way to reach wide range of information, has nowadays become a giant network including answers to almost all questions. With the wide use of Internet, main gateways to classified subjects have been established. Public and private sector have started new researches and made large amount of investments to make their service faster, more reliable and time independent using internet technology. As a result of these researches and emergent electronic government (e-government) concept, it has become possible for citizens and public authorities to fulfill their responsibilities using internet facilities.The internet technology has made it possible for both public institutions and private corporations to produce and provide a wide variety of goods and services at a relatively less price. To benefit from the internet technology, many public institutions have now been providing their services by utilizing the internet technology called electronic government.The age of globalization and information technologies are forcing social structures to go through a radical transformation process. Advancements in information and communication technologies in recent years has made increasingly more clear the need for a structural transformation in Turkish public administration as well. In this regard, e-government implies faster and cheaper access to government services. Utilization of information and communication technologies most effectively, however, requires that flow chart of public services be redesigned to reflect the central importance of citizens? perspective.In this study, meaning of e-government, e-government studies carried out in Turkey and in other countries and the current scale of the effect of e-government applications in Turkey have been thoroughly investigated. On the other hand, identifying the current and prospective difficulties depending on analyzing different applications; therefore, we bring out a chapter about these critical implementations. The aim of this study is to examine e-government concept, transition period of e-government, e-government applications in Turkey, benefits and problems faced with e-government.