Atatürk'ün ekonomi politikası
Atatürk's economic policy
- Tez No: 239724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Türk İnkılap Tarihi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, History of Turkish Revolution, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, İktisat Politikası, Karma Ekonomi, Denk Bütçe, Turkish Economy, Economic Policy, Mixed Economy, Balanced Budget
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'daki uluslar için açık bir pazar haline gelmişti. Savaşların kaybedilmesi ile ekonomik çöküş başlamış, kapitülasyonlar ve Sanayi Devriminin getirdiği yeniliklere yabancı kalmak da imparatorluğun yıkımını kaçınılmaz kılmıştır. Kapitülasyonlar nedeni ile yabancı sermaye Osmanlı'ya gelerek Osmanlı ekonomisinin temelinden sarsılmasına neden olurken teknolojik geri kalmışlık da ayağa kalkma umutlarını yok etmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından 1920 ve 1922 yılları arasında Kurtuluş mücadelesi verilmiştir. 1923 yılında yeni Türk Devleti kurulduğunda Osmanlı döneminden kalan çok kötü bir ekonomi, miras olarak devralınmıştı. Bu çalışmada ilk olarak 19.Yüzyılda ekonomiyi etkileyen düşünce akımları, ikinci bölümde Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarındaki ekonomik yapısını ve bu yapıyı bozan ekonomik faktörleri, üçüncü bölümde de bu mirası devralan büyük önder Atatürk'ün uyguladığı ekonomi politikalar ve bunların sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In 19 century, Ottoman Empire became a free market for the European nations. Due to the fact that, because all the wars were fallen, Ottoman economy was disturbed. Capitilations and the newnesses that İndustry Revolution brought, make the Ottoman Empire impossible to survive. With the help of capitilations foreign capital owners invest on Ottoman market easely and cause a destruction in Ottoman economy and the lack of technology left behind the expectations to comeback. Between 1920 and 1922 our cauntry was at war, called the Turkish War Of İndependence. When the new Turkish Government was established at 1920, Atatürk has faced with a very bad economic situation. In this thesis firstly you can find the ecenemic ideologies that dominate the world at 19 century. At the second part the economical overview of the Ottoman Empire can be seen and at the last part of this thesis the economy politics that followed by Atatürk has been researched.