Sivas-Ulaş sölestit cevheri ve yankayaçlarının madde ve kütle özelliklerinin belirlenmesi ve rezerv hesaplamaları
  1. Tez No: 23982
  2. Yazar: MEHMET HAKAN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA CEYLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya kütle ve madde özellikleri, sınıflama sistemleri, cevher modeli, rezerv. i, Rock mass and material properties, classifications systems, ore model, reserve. ii
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sivas-Ulaş Yöresi Sölestit Cevheri ve Yankayaçl aranın Madde ve Kütle özelliklerinin Belirlenmesi ve Rezerv Hesaplamaları M.Hakan ERTÜRK Cumhuriyet üniversitesi ı Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabil im Dalı Danışman : Y. Doç. Dr. Atilla CEYLANOGLU Sivas-Ulas yöresi sölestit cevheri sahasında yapılan bu çalışma kapsamında, öncelikle arazi.çalışmaları yapılarak cevherleşme ve yankayaçl ar incelenmiş ve araziden alınan numuneler üzerinde kaya mekaniği laboratuvar deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler sonucunda, cevher ve yankayaçların mühendislik sınıflamaları (madde ve kütle) yapılmış ve gerek değerler birbiriyle, gerekse arazi verileriyle ilişki Eendirilmiştir. Yine bu çalışma kapsamında Barit Maden Türk A.Ş. tarafından yapılan sondaj sonuçlarından yararlanılarak cevher modeli tanımlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Sivas-Ulas yöresi sölestit cevher, ve yankayaçl ar inin jeoteknik, mekanik ve fiziksel özellikleri, cevher modeli ve rezerv tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis Determination of Rock Mass and Material Properties of Selestit' Ore and Its Wallrock in Sivas-Ulaş Region and Reserve Estimation. M. Hakan ERTURK Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor : Assist.Prof.Dr. Atilla CEYLANOGLU Initially, an extensive field study has been carried out in Sivas-Ulas Region to investigate selestit ore and its wallrock and samples have been collected for rock mechanics laboratory experiments in this study. Then, engineering classifications (rock mass and material) have been done by using the results of field and laboratory studies which are also evaluated to establish relations between each other. In this study, ore also has been modelled by using borehole drills' results which had been made by Barit Maden Türk A. S. As a result, geotechnical, mechanical and physical properties, reserve and model of selestit ore and its wallrock in Sivas-Ulas Region has been determined.