Rönesans resminin plastik anlayışının güzel sanatlar eğitimi bölümlerindeki resim atölye derslerine katkısı
The contribution of the plastic conception of the renaissance painting to the fine arts education department paint shop classes
- Tez No: 239855
- Danışmanlar: DOÇ. ATA YAKUP KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Rönesans, Rönesans sanatı, Rönesans resminin plastik anlayışı, güzel sanatlar eğitimi, sanat eğitimi, resim öğretimi, resim atölye dersleri, Renaissance, Renaissance art, the plastic conception of the renaissance paintings, fine arts education, art education, painting education, paınt shop classes
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada Rönesans resminin plastik anlayışının Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerindeki resim atölye derslerine katkısı araştırılmıştır. ?Plastik anlayış? ifadesi bir dönemin sanatının arka planındaki düşünsel ve estetik birikimleri içeren derin bir olgudur. Bu nedenle Rönesans ve günümüz sanat eğitiminin plastik anlayışı sanat tarihi ve estetik alanları içerisinde ele alınmıştır. Her iki sanat eğitimi arasındaki farklar gösterilmeye çalışılmış, bu farklar ile birlikte resim atölye derslerinin belirlenmiş içeriklerinde ve işleyişlerinde Rönesans resminin plastik anlayışının katkısı ortaya koyulmuştur.Rönesans sanatı ve Rönesans resminin plastik anlayışı gibi geniş bir konunun bu çalışmada tamamen ele alınması zor olacağından bu dönemin önemli sanat fikirleri ve sanattaki değişimleri konu edilmiştir. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü resim atölye derslerinden ağırlıklı olarak öğrencinin plastik elemanları öğrendiği birinci sınıf derslerine yer verilmiştir.Çalışmada, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerindeki resim atölye derslerinin nasıl ve hangi nitelikleriyle Rönesans resminden yaralandığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu yararlanmanın niteliğinin ne olduğu gösterilmeye çalışılarak buna neden olan tarihsel ve kültürel zorunluluklara değinilmiş ve ortaya çıkan sonuçlarla ile birlikte resim atölye derslerinde Rönesans resminden nasıl yararlanılabileceği önerilmiştir.Çalışma, literatür taraması şeklinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the contribution of the plastic conception of the Renaissance paintings to the Fine Arts Education Department paint shop classes is investigated. The term ?plastic conception? is a deep fact which includes conceptually the art of a certain era and the philosophical and aesthetic accumulations of the era. For that reason, Renaissance and contemporary plastic conception of the art education is considered together. The differences between the two types of art education was tried to be underlined; with these differences, the contribution of the plastic conception of the Renaissance paintings to the pre-defined syllabus and methodology oıf the paint shop classes is discussed.As the discussion of such a vast subject of Renaissance art and the plastic conception of it may exceed the limits of this work, only the major artistic ideas and the changes in art forms was focused on. From the paint shop classes of the Fine Arts Department, only the first class courses which are mainly aimed at teaching the plastic items to the students is discussed.In this work, it was aimed to identify how and with which qualities the paint shop classes of the Fine Arts Education Department is influenced form the Renaissance paintings. The character of this influence was tried to be identified with an addition of the determination of the historical and cultural necessities of this influence and with these results, a methodology is proposes on how could the Renaissance paintings be used in paint shop classes.This work was mainly done as a literature survey.