Conceptual analysis of the relations between social structure and physical urban form
- Tez No: 9630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYYAZ ERPİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Şehir, kentsel form, kentsel mekan, mimarlık, sosyal yapı, sosyal yaşam, tarih. Anabil im Dalı, City, urban form, urban space, architecture, social structure, social life, history
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
ÖZET SOSYAL YAPI VE FİZİKSEL KENT FORMU ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KAVRAMSAL ANALİZİ TOKOL, S. Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Feyyaz ERPİ Haziran 1990, 267 sayfa Bu mimari araştırma, sosyal yapı ve fiziksel kent formu arasındaki ilişkilerin tartışılmasında bir dizi ilke ve kararları geliştirmeyi amaçlamıştır. Araştırmanın problemleri ve unsurları, sosyal yapı, kentsel form ve tarih, teze temel oluşturmak açısından kısaca ele alınmıştır. Sosyal yaşamın kentsel mimarlık üstündeki etkilerinin incelenmesinde genel bir tarihsel bakış oluşturmak için Avrupa ve Türk dönemlerini içeren bölümler, ayrı ayrı, kronolojik olarak düzenlenmiştir. Her bölüm özel bir dönemle isimlendirilmiştir; Antik Çağ, Ortaçağ, Rönesans ve Barok dönemler, 19. ve 20. yüzyıl, Osmanlı ve Modern Türk dönemleri. Tüm bölümlerde konu, yazılı metin ve görsel malzemelerle tartışılmıştır. Çalışma, toplumlar ve zamanlar arasında yapılan bir dizi karşılaştırmayla sonuçlandırılmış, mimarın ve kent vıtasarımcısının rolü de vurgulanmıştır. Bütün çalışma boyunca dolu-boş (kütle-mekan) ilişkisinin açıkça görülebilmesi için kullanılan bir çizim tekniği benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUAL ANALYSIS OF THE RELATIONS BETWEEN SOCIAL STRUCTURE AND PHYSICAL URBAN FORM TOKOL, S. Ayşegül M. Arch in Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Feyyaz ERPi June, 1990, 267 page This architectural research has aimed to develop a set of principles and objectives for discussing the relations between social structure and physical urban form. The problem of the research and its parameters, i.e. social structure, urban form and history has been discussed briefly to constitute a base for the thesis. Chapters, including European and certain Turkish periods, have been organized in chronological orders, separately, to form a general historical view for analyzing the effects of social life on urban architecture. Each chapter has the name of a specific age, i.e. Antiquity, Mediaeval Ages, Renaissance, Baroque periods, and the 19**» and 20*** centuries and Turkish era as Ottoman and Modern Turkish periods. In all chapters, the subject has been discussed as in form of text and illustrations. IVThe study has been concluded as a set of comparisons between societies and ages as stated above, and the role of architect and urban designer has also been noted. Throughout the study a drawing technique has been adopted and used to illustrate solid and void relations at each case.