Tüketicilerin bireysel kredileri algılama şekilleri ve bireysel kredileri tüketim biçimleri
The ways consumers percept and use consumer loans
  1. Tez No: 239922
  2. Yazar: HACER BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHŞİ YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketim, Banka, Bireysel Bankacılık, Bireysel Kredi, Consumer, Consumption, Bank, Retail Banking, Consumer Loan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, kişilerin bireysel kredi kullanıp kullanmama kararlarında etkili olan düşüncelerinin tespiti, en fazla kullanmış oldukları bireysel kredi türünün, limitinin, borçlanma sürelerinin saptanması ve bilinçli olarak kullanıldığında kısa vadede mal ve hizmetlerden tatmin sağlamanın yanı sıra, uzun vadede yapılan yatırımlarla kişilere güvenli bir gelecek sağlayacak olan bireysel kredilerin kullanımına ilişkin yol gösterici ve eğitici önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Ankara İli merkezinde yaşayan tüketiciler arasından basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 300 birey oluşturmuştur.Araştırmanın verileri, hazırlanan anket formu ile karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmış, elde edilen veriler SPSS 11.5 paket programında analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, bireylerin kullanmış oldukları bireysel kredilerin içinde en fazla kullanılan kredi türünün tüketici kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireyler bireysel kredi kullanmayı düşündüklerinde öncelikli olarak faiz oranlarını araştırmakta, en düşük faiz oranı ve en düşük komisyon uygulayan bankayı tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This research was done with the aim of determining the ideas effective on the decisions of the individuals to use consumer loans, determining the type, limit and duration of the mostly used consumer loans and giving guiding and educational recommendations regarding the usage of consumer loans that give property and service satisfaction in the short-run and provide secure future with the investments made in the long-run when used consciously.The sample population of this research was composed of 300 individuals who were chosen among the consumers living in the Ankara city center by using the simple coincidental sampling method.The data of this research was collected through a prepared survey form by practising the personal interview technique, the data obtained was analyzed with the SPSS 11.5 tool.At the end of this research, it has been determined that the most used loan types among the consumer loans borrowed by the individuals were personal loans, car loans and housing loans. When individuals who participated in this research consider using consumer loans, they primarily inquire about interest rates, prefer the bank which applies the lowest interest rate and the lowest commission rate.