Kurumsal itibar yönetiminde yeşil pazarlamanın yeri ve önemi
Implication and importance of green marketing in corporate reputation management
- Tez No: 240012
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA C. ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil pazarlama(Green Marketing), Pazarlama, İtibar Yönetimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Dünyamızın en büyük problemi olan küresel ısınma doğaya ve insan yaşamına tesir etmeye başladı. Çağımızın bilgiye kolay ulaşan, araştırmacı ve sorgulayıcı tüketicileri çevre konusu üzerine düşünmeye ve tepki göstermeye başladı. Tüketicilerin çevre konusunda edindiği bilgiler tüketim davranışlarını etkiledi. Tüketicilerin doğa yönelimli tutumları üreticilerin de çevre dostu çalışmalar yapmasını zorunlu kılmıştır. Kurumların çevreci çalışmaları yaklaşım, yöntem ve amaç açısından farklılıklar göstermektedir. Kimi kurumlar çevre yönelimli çalışmaları sosyal sorumluluk çatısı altında proje bazlı uygularken, kimi kurumlar çevreci yaklaşımları temel felsefe olarak benimseyerek alt yapısal değişiklikler yapmaktır.Bu çalışma ile kurumların, sadece itibar elde etmek için mi proje bazlı çevreci çalışmalar yaptıkları yoksa gerçek anlamda doğaya verilen zararı en aza indirmek için mi çevreci tutum sergilerdikleri sorgulanmıştır. Bu bağlamda çalışmada kurumların itibar kazanmak için mi çevreci projeler organize ettiği sorgulanıyor.Çalışma, Türkiye'nin önde gelen 4 lider markasının (Garanti Bankası, Türk Telekom, Arçelik ve Frito Lay) kurumsal iletişim ? pazarlama departmanı yöneticileriyle yüz yüze görüşme yöntemiyle örneklendirildi. İnceleme sonucunda Türkiye'de çevre bilincinin yeni yeni yerleşmeye başladırığı görülmüştür. Bu bağlamda Türk yatırımcı firmalarının çevreci çalışmaların yeşil pazarlama çalışmasından öte sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Our world biggest problem (is) global warming has started to affect ecology and humans life. Knowledge was attained by persons who are researcher and inquisitorial, start to think about nature and to make a response. Costumers behaviours have changed when costumers started to attain knowledge. Producer must reoriented their attitude after costumer?s evolution. Producers should organize environmental study. Corporations attitudes have different method, approach and purpose between each together. Some of corporate organize only one project under the name of social responsibility, some of others embrace environmental behaviour like a corporation culture and going to change structural base.This study purpose to introduce corporation attitude about environment. It ask, does corporation organize environmental project comprehension in reputation management or does it aim to protect environment with their precaution? In this context thesis debate on does corporation aim to gain only corporate reputation when they organized environmental project.In study, Turkey?s 4 leader brand?s corporate communication manager were interviewed. At the conclusion, we can see that environmental sense is a new topic of Turkey. So Turkish corporation don?t embrace green marketing practise, they organize environmental corporate social responsible activity. And they aim to effects improvements on environment conscious.Key word: Marketing, Green Marketing, Reputation Management.