Adli kolluğun görev ve yetkilerinde yaşanan problemler ve adli kolluk kurulması: İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bakış açısı
Problems in duties and competences of criminal police and establishing criminal police units: The viewpoint of İstanbul Security Directorate
  1. Tez No: 240038
  2. Yazar: BİRCAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Kolluk, Cumhuriyet Savcısı, Mülki Amir, Polis, Ceza Adaleti, Criminal Police, Public Prosecutor, Civilian Authority, Police, Criminal Justice
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Adli kolluk adli hizmetleri yerine getirirken Cumhuriyet savcısının emrinde hareket ederek soruşturmanın yürütülmesine yardımcı olmaktadır. Son yıllarda kolluğun görevsel değil tamamıyla organik ayrımla yapılanması gündeme gelmiş ve bu düşünceler üzerine bir takım oluşumlar ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmada; adli kolluğun yapılanmasının ne şekilde olması gerektiğinin araştırılması için bu konudaki fikir, düşünce ve değerlendirmeler ortaya konulmuştur. Adli kolluğun Cumhuriyet savcılarıyla ve mülki amirlerle olan ilişkilerinin tüm boyutlarıyla incelenmesi sağlanmıştır.Araştırmamızın amacı; Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturmalarda, adli kolluğun, hangi görev ve yetkileri bakımından ne gibi problemler yaşadığını araştırmak ve Cumhuriyet savcılığına bağlı bir adli kolluk teşkilatı kurulmasının bu problemlerin çözümüne ne ölçüde katkı sağlayacağını incelemektir. Bu kapsamda İstanbul Emniyet Müdürlüğünde adli tahkikat yürüten polislerle bir saha çalışması (mülakat) yapılarak değerlendirmeler yapılmıştır.Sonuç olarak; adli kolluğun görünenden oldukça fazla problemlerinin olduğu ancak bu problemlerin yaşanılan görev ve yetkilerin özü ile ilgili olmayıp, yapılacak birkaç düzenlemelerle ortadan kaldırılabileceği neticesine varılmıştır. Özellikle adli kolluğun Cumhuriyet savcılarıyla ve mülki amirlerle olan ilişkilerinin düzenlenmesi sonucunda yaşanılan sorunların kolay bir biçimde çözüme kavuşturabileceği değerlendirilmiştir. Adli kolluğun Cumhuriyet savcılığına bağlanmasının görev ve yetkilerinden dolayı yaşanılan problemlerin çözümüne olumlu katkı sağlamayacağı; aksine böyle bir yapılanmanın daha fazla problemleri beraberinde getireceği de izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The criminal police work under the command of public prosecutors and help them investigating of criminal acts. Recently, it is discussed whether the criminal police should be reorganized with a clear organic division rather than a structure based on duties and new approaches have been developed following these discussions. In this study, opinions on how the criminal police should be organized are assessed and criminal police?s relations with public prosecutor and civilian authority are scrutinized. The relations between criminal police and public prosecutors and administrative authority are researched from all aspects.The aim of the study is to examine what kind of problems the criminal police experience in investigations executed by public prosecutors and whether establishing a criminal police organization under the command of public prosecutors helps solving these problems. In this scope, the results of interviews conducted with members of criminal police of Istanbul Security Directorate are analyzed.Finally, following the analysis, it is understood that criminal police have many problems; however, these problems are not related to the content of duties and competences and can be overcome by some arrangements. It is perceived that the problems can be solved with rearrangement of criminal police?s relations with public prosecutors and civilian authorities and reforms, especially in inner organization of criminal police. It is summarized that establishing a separate criminal police organization under the command of public prosecutors won?t solve the problems; on the contrary, such a provision will result in many others.