Türk Hukuku ve AB mevzuatı yönünden mali kontrol süreci
Financial control process in the Turkish Law and EU legislation
  1. Tez No: 240047
  2. Yazar: İLKER ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA TAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Mali Kontrol, İç Mali Kontrol, Control, Financial Control, Internal Financial Control
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
1927 yılında kabul edilen ve günümüze kadar yürürlükte kalan devletin bütün mallarının yönetimini ve muhasebesini düzenleyen 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu, dünyadaki değişimlere paralel olarak ortaya çıkan kamu yönetimlerinin anlayış ve uygulama değişikliklerine daha fazla dayanamamış ve yerini 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na bırakmıştır.Modern devlet anlayışı kapsamında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı önem kazanmış, söz konusu kaynakları kullanan yöneticilerin denetimi ağırlıklı olarak harcama sonrasına bırakılmıştır.Bu çalışmada Türk ve Avrupa Birliği mevzuatındaki mali kontrol sisteminin yapı taşları ortaya konularak, Türk hukukundaki bu yeni kontrol anlayışı ile birlikte Avrupa Birliği üyelik sürecindeki önemli başlıklardan olan mali kontrol karşılaştırılmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1927 agreed, and until today in force the remaining states, all property management and accounting governing of 1050 Accounting-i to public law, the world changes, as well as emerging public management understanding and application changes more not based and location of the 5018 Public Financial Management and Control Law ' has to leave.Understanding of the modern state under the effective and efficient use of public resources is important that the control of resources used mainly by administrators who are left after expenses.In this study, Turkish and European Union legislation on the financial control system building blocks are put in place, this new control in Turkish law with the understanding of European Union membership process is the important titles should be compared with the financial control has been established to investigate.