Türkiye'de insan haklarını koruma amaçlı resmi ve sivil girişimler
Formal and civilian attempts in turkey aimed to protect human rights
  1. Tez No: 240046
  2. Yazar: BERKAN HAMDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. NAZAN ARSLANEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Resmi Girişimler, Sivil Girişimler, Human Rights, Formal Attempts, Civil Attempts
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Tezin iki amacı vardır. Tezin esas (birincil) amacı, Türkiye'de insan haklarını koruma amaçlı oluşturulmuş olan resmi ve sivil girişimlerin neler olduğunu, (bu alandaki yapıyı/şemayı) ortaya koymaktır. Tezin ikincil amacı, Türkiye'de insan haklarını koruma amacıyla oluşturulmuş olan resmi ve sivil girişimlerin bu amaçlarına ulaşmak konusundaki artı ve eksilerini ortaya koymaktır.Tez, Türkiye'de insan haklarını korumak için kurulmuş olan resmi kurumlar ile sivil insan hakları örgütleri hakkında genel bir bilgi verdiği, bu örgütleri karşılaştırmalı olarak analiz ettiği, bu kurum ve örgütlerin Batı'daki çağdaşlarına göre eksikliklerini ortaya koyduğu, olması gerekenleri tespit etmeye çalıştığı için önemlidir.Tez, Türkiye'de, insan haklarını koruma amaçlı resmi ve sivil girişimlerin bazılarını ilk defa ele alıp incelediği için bir özgünlük taşımaktadır.Tez yazılırken, insan hakları ile ilgili kitap, makale, dergi, gazete gibi ikincil kaynaklar ile kanun, tüzük, yönetmelik gibi yasal mevzuat taranmış, tezde inceleme konusu yapılan kurum ve örgütlerin web sitelerindeki bilgi ve raporlara internet üzerinden ulaşılmış, bu kaynaklardan elde edilen bilgiler yorumlanarak kullanılmıştır.Tez çalışması neticesinde, çeşitli sonuçlar elde edilmiş olmakla birlikte, elde edilen temel sonuçlardan birincisi; Türkiye'de, insan haklarını koruma amaçlı resmi girişimlerin, esas olarak, dış dinamiklerin zorlamasıyla oluşturulduğu, bu nedenle insan hakları mücadelesini içselleştiremediği ve bu durumun da verilen insan hakları mücadelesinin etkinliğini büyük oranda azalttığıdır. Elde edilen ikinci temel sonuçlardan ikincisi; Türkiye'de, insan haklarını koruma amaçlı sivil girişimlerin, esas olarak, 1980 Askeri Darbesi'nin yarattığı insan hakları tahribatına duyulan tepki veivküreselleşme ile beraber ortamın görece özgürleşmesi neticesinde boy göstermeye başladıkları, pratik amaçlarla kurulan bu örgütlerin, insan hakları konusunda farklı tutumlar sergiledikleri, bu durumun bu örgütlere karşı kamuoyunda olumsuz bir yargı oluşmasına, hatta örgütlerin marjinalleştirilmesine sebep olduğu ancak bu algılamanın örgütlerin teoride ve pratikte kat ettikleri yol sayesinde başlangıca göre azalmaya başladığıdır. Üçüncü temel sonuçlardan üçüncüsü de insan hakları eğitiminin insan hakları mücadelesinde çok önemli olduğudur.
Özet (Çeviri)
There are two aims of the thesis. Primary aim of this thesis is to introduce the formal and civil attempts in Turkey established for protecting human rights and structure in this area. The secondary aim of thesis is to determine positive and negative qualities for these aim of formal and civil attempts? in Turkey.Thesis is important because it has to given a general iformation, analyzed formal institutions established for protecting human rights and civil human right organizations comparatively, presented their deficiencies according to modern forms which is in the West and set what can be done.The thesis is original because it has analysed first time some of formal and civil attempts in Turkey.While thesis was being written secondary sources like books, journals, magazines, newspapers and regulations like laws, statues and legislations and website of formal and civil attempts have been scanned and information taken from these sources has been used by interpreting.As well as at the end of thesis some results have been found, these are the fisrt basic result is; the formal attempts oriented to protect human rights couldn?t have internalized human rights campaign because these attempts have basically been formed with forcing of foreign dynamics and this situation has diminished efficiency of human rights campaign given substantially. The second basic result is; the civil attempts in Turkey oriented to protect human rights have basically arised because of response directed to destruction that 1980 Military Coup has made and after environment has become free relatively with globalization; these organizations established for practicalvipurposes have showed different attitudes about human rights and this has caused formation of negative opinion against to those organizations in public and made organizations marginal but this perception has lessened according to starting by the help of path covered in theory and practice. The third basic result is; the human rights education is most important for protecting human rights.