Türk-Irak ilişkileri
Turkish-Iraq relations
  1. Tez No: 240083
  2. Yazar: SERKAN ARIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Irak, Soğuk Savaş, Bağdat Paktı, Middle East, Iraq, Cold War, Baghdat Pact
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Türk-Irak ilişkileri küresel politikalardan her zaman etkilenmeklebirlikte iki ülkenin sınır komşusu olmalarından kaynaklanan ortak sorunları veçıkarları, ilişkilerin her zaman sıcak tutulmasını hatta işbirliğini gerektirmiştir.1960'lı ve 70'li yıllarda Orta Doğu'da meydana gelen siyasi ve askeri olaylar Türk-Irak ilişkilerinin olumlu seyrini bozmamıştır. Bu dönemde üst düzeylerde yapılangörüşmeler ve gelişen ticari ilişkiler bu yakınlığın somut göstergeleridir. Budönemde Arap dünyasının liderliğini ele geçirmek Irak'ın öncelikli amacı iken,Türkiye, bir yandan bölgesel barışı korumak için savaşın bir an önce bitmesiyolundaki çalışmalara destek vermiş diğer yandan da aktif tarafsızlık politikasıylakendi çıkarlarını korumaya çalışmıştı. 1980'li yılların sonunda, Türkiye, bölgeselbarışı sağlama siyaseti takip ederken Irak ise, henüz nihayete ermiş olan soğuksavaş döneminin ortadan kalktığının farkına bile varamadan Kuveyt'i işgal ederekyeni bir maceraya başlamış bulunuyordu.
Özet (Çeviri)
In addition, the existence of common problems and benefits resultingfrom these two countries being neighbours required the cooperation and closerelations. The political and military occurences, happening in the Middle East in60s and 70s, couldn?t give a damage to the positive progress of Turkish-Iraqrelations. Top-level meetings and devoloping commercial relations in that periodare the concrete indicators of that closeness. In that time, the primary goal ofIraq was to get the leadership of Arabs. On the other hands, Turkey supportedthe movement aiming the end of the war to save the regional peace as well as itsefforts to save its own benefits with its active neutrality. At the ends of 80s,Turkey was following the politics to provide the regional peace when Iraq,unavare of the fact that the period of Cold War, recently finished, disappeared,became the part of a new adventure by occupying Kuwait.