Tarık Buğra'nın Küçük Ağa romanındaki ki'li, şartlı ve iç içe birleşik cümleler
Conditional,ki'li and nested combine sentences in Küçük Ağa novel of Tarık Buğra
- Tez No: 240084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarık Buğra, Küçük Ağa, Birleşik Cümle, Cümle Unsurları, Şartlı Birleşik Cümle, Ki'li Birleşik Cümle ve İç İçe Birleşik Cümle, Tarık Buğra, Küçük Ağa, Combined Sentence, Sentence Elements, Conditional Sentence, Combined Sentence With Conjunction Ki and Nested Combined Sentence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Türkçede cümle çeşitlerinden genelde basit cümle kullanılmaktadır. Ancak bununla birlikte az da olsa birleşik cümle kullanılmaktadır. Birleşik cümle, temel yargıyı taşıyan bir temel cümle ile onun anlamını açıklayan , anlaşılmasına yardımcı olan bir yardımcı cümle ya da cümlelerden oluşmaktadır. Bu konuda birçok çalışma yapılmış olmasına karşın yeterince bilgi mevcut değildir.Bu alanda bir araştırma yapmak için Türk klasiklerinden Tarık Buğra'nın Küçük Ağa romanı uygun görülmüştür. Eserde yer alan şartlı, ki'li ve iç içe birleşik cümleler üzerine çalışılmıştır.Eserin hacmi de yüksek lisans çalışması yönünden uygun bulunmuş olup inceleme konusu olarak seçilmiştir.Bu çalışmada ilk önce cümlenin tanımından başlanmıştır. Ardından birleşik cümlelerden bahsedilmiştir. Çeşitli kaynaklardan birleşik cümleyle ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Küçük Ağa her sayfanın satırı 1'den başlanarak numaralandırılmıştır. İncelemede yer alan her bir örneğin başladığı sayfa ve satır numaraları verilmiştir. İncelenen kitaptaki tüm şartlı, ki'li ve iç içe birleşik cümleler sıralanmıştır. Sonuç bölümünde ise eserdeki şartlı, ki'li ve iç içe birleşik cümlelerin kaç kez kullanıldığı genel bir değerlendirme ile belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In general,the Turkish language prefers simple sentence. As a sentence type, usually simple sentence is used in Turkish. However combined sentence is used in some cases as well. Combined sentence is comprised of two sentences as a main one with the essential judgement and a secondary one explaining or facilitating the comprehension of the main one. Although there are many studies on this subject, a broad knowledge is still insufficient . In order to make a research in this field ,“Küçük Ağa”which is a Turkish classical novel by Tarık Buğra was selected. Conditional sentences, nested combined sentences and sentences with the conjunction“ki”were stutied in the novel. The volume of the novel was convenient for a MA thesis to make a study on as well. Starting with the definition of sentence was relevant. Then combined sentence was examined about. And then researches made about combined sentence in various references were stutied. A number was given for each line beginning from 1 on each page in the novel Küçük Ağa. So each sample sentence in the study had a line and page number. All conditional sentences , nested combined sentences and sentences with the conjunction ki in the novel were listed. An evaluation was made in the conclusion section about how many times those sentences were used in the book.