Salnamelere göre Van ve Bitlis vilayetlerinde dini- sosyal yapı
Religious- social structure in Van and Bitlis provinces in respect of yearbooks
- Tez No: 240135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Van, Bitlis, Müslüman, gayrimüslim, dini ve sosyal kurum, nüfus, Van, Bitlis, Muslim, non- muslim, religion and social institution, population
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yüzyıllar boyunca birçok medeniyeti bünyesinde barındıran Van ve Bitlis, Türklerin Anadolu'yu fethe başlamasında önemli bir yere sahip olduğu gibi ilk Türkleşen bölgelerdendir. XVI. yüzyıla gelindiğinde bölgede Müslüman nüfus çoğunlukta olmak üzere içerisinde Süryani, Protestan, Katolik, Ermeni, Keldani, Kıpti, Yahudi ve Yezidi mezheplerine mensup insanların birlikte yaşadığı birer yerleşim yeri olmuştur.Salnamelere göre, Van ve Bitlis vilayetlerinde Müslümanların yanı sıra yukarıda saydığımız gayrimüslimlerin de birçok dini ve sosyal kurumları bulunmaktadır.Van ve Bitlis vilayetlerinde yaşayan Müslim ve gayri Müslimlere ait dini ve sosyal kurumları ve bölgede yaşayan Müslim ve gayrimüslim nüfus yapısını, merkezden başlayarak sancak, kaza ve nahiyeler şeklinde, tablolar da hazırlayarak sunduk.
Özet (Çeviri)
As Van and Bitlis, comprising many civilizations throughout centuries, both hold an important place in being conquered Anatolia by the Turk, and also they became first Turkish region. At the beginning of the XVI. century, Suryanis, Protestants, Armenians, Catholics, Kiptis, Jewishes and Yezidis lived together in this region where the overwhelming majority of the population were composed of Mulims.According to Salnames, non- muslims also had religious and social institutions in Van and Bitlis, likewise Muslim society did.We have provided social and religious institutions belonging to Muslims and non-muslims who lived in Van and Bitlis and, also Muslim and non-muslim population living in the area by adding the tables in the form of city center, sanjak; counties and regions.