İlköğretim 8. sınıf matematik dersinin disiplinler arası yaklaşımla işlenmesinin öğrencilerin matematik başarıları ve eleştirel düşünme eğilimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of interdisciplinary approach used at 8th grade math lessons on students' marh achievement levels and critical thinking disposition inventory
- Tez No: 240199
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTEL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplinler arası yaklaşım, matematik öğretimi, matematik başarısı, eleştirel düşünme eğilimi, Interdisciplinary approach, mathematics teaching, mathematics achievement, critical thinking disposition
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Değişen dünya düzeninde insan nüfusunun artmasıyla birlikte bilgi üretimi de hızla artmaktadır. Bu artış, toplumlarda ve bu toplumların yetiştirdiği bireylerde değişime neden olmaktadır. Sadece var olan eski bilgilerle çağa ayak uydurabilmek ve kişinin her şeyi bilmesi gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu nedenle, artık okullardan beklenen en önemli görev var olan bilgiyi ezberleyen bireyler yetiştirmek yerine, bilgiye ulaşmayı öğrenen, yaratıcı, üretici, problem çözebilen, farklı düşüncelere hoşgörü ile bakabilen bireyler yetiştirmektir (Aybek, 2006). Bu noktada farklı disiplinlerin bilgi ve becerilerine dayanarak pro blem çözme sürecine önem veren disiplinler arası yaklaşım bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır.Disiplinler arası yaklaşım ilkelerine göre tasarlanmış temaların öğrencilerin matematik başarıları ve eleştirel düşünme eğilimleri üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlayan çalışmada ön test- son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Geliştirilen temalar matematik dersi fraktallar, bilimsel gösterim, grafik oluşturma, geomtri ve dört işlem konularını içermektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, Gazikent İlköğretim Okulu 8/B ve 8/E sınıfına devam eden, yaşları 13-15 arasında değişen ve sosyo-ekonomik düzeyleri orta seviyede olan 66 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış matematik başarı testi ve Kökdemir (2003) tarafından Türkçe'ye uyarlanan eleştirel düşünme eğilimi ölçeği kontrol ve deney gruplarına 5 haftalık uygulama öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. Uygulama sonucu elde edilen veriler ile kovaryans analizi yapılmıştır.Araştırma bulguları, disiplinler arası yaklaşımın geleneksel öğretime göre matematik başarısını olumlu yönde etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Bu bulgu, araştırmanın birinci denencesini desteklemektedir. Araştırmanın diğer bulgusuna göre, disipliner arası yaklaşımın geleneksel yaklaşımlara göre eleştirel düşünme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya çıkarmıştır. Elde edilen bu bulgular yorumlanarak uygulayıcılar ve araştırmacılar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the changing world order, the production of knowledge is increasing rapidly with an increasing human population. This increase causes the society and the individuals of this society to change. Keeping pace to the age just with the existing old information and know everything have been becoming difficult day to day.Therefore, the most important tasks expected from schools are teaching individuals how to access information, to solve problems, to be able to tolerance to different ideas instead of training individuals memorizing information. At this point, interdisciplinary approach that emphasis problem solving process based on the knowledge and skills of different disciplines is the basis of this work.In the research, aims to determine the impact of themes designed according to the principles of interdisciplinary approaches on students? mathematics achievement and critical thinking dispositions, pre-test post test control group design was used. Themes designed consist of the mathematics topics as fractals, scientific representation, graphics creation, geometry, and four processes. The research work group consists of 66 students who are 13-15 years old and from middle socio-economic level attending Gazikent Primary School.Mathematics achievement test developed by the researcher and critical thinking disposition inventory which was adapted to Turkish by Kökdemir (2003) are implemented twice, before and after application. Instruments? validity and reliability analyses are done. Covariance analysis was used for the results of the applications.The result of the study showed that interdisciplinary approach has a positive effect on mathematics achievement score, compared to traditional approach. It supports the first hypothesis of the study. Another finding of the study could be interpreted as interdisciplinary approach has effect on students? critical thinking dispositions, compared to traditional approach but, it isn?t significant. These results are interpreted and suggestions are developed for teachers and researchers.