Kurum müzelerinin kurum kimliğine katkısı
Contributions of corporate museums to corporate identity
- Tez No: 240206
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BIÇAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Müzecilik, Tarih, Archive, Museology, History
- Anahtar Kelimeler: kurum müzeleri, kurum kimliği, kurum kültürü, kurumsal iletişim, ortak bellek, corporate museums, corporate identity, corporate culture, corporate communication, collective memory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kurum müzeleri, kar amacı gütmeyen geleneksel müzeler dünyası ile rekabetin gittikçe arttığı pazarlama ve turizm dünyası arasında yerini almıştır. Kurum müzeleri; önceki dönemlerde değersiz olarak görülen `kurumsal' ve `sektörel' malzemelerin, 21. yüzyıl müzeolojisinde kurum kimliğinin önemli bir parçası olarak değer kazanmasıyla belirgin olarak ortaya çıkmıştır. İçerik açısından çok çeşitli konuları kapsayabilen kurum müzeleri, yönetim sistemlerine, hizmet ettikleri alana, hitap ettikleri kitleye ve koleksiyonlarını sergileme yöntemlerine göre çeşitlilik göstermektedir.Kurumun geçmişinden yola çıkarak bugününe ve geleceğine vurgu yapan bu müzeler, kurumsal stratejiler bakımından önemli roller üstlenmektedir. Bu doğrultuda kurum müzeleri, kurumların turizm, iletişim ve pazarlama alanlarındaki konumuna ve bu alanlardaki çalışmalara yeni boyutlar kazandırmışlar. Bu çalışmada, ana kavramlar olarak ?kurum müzeleri? ve ?kurum kimliği? detaylı olarak araştırılmıştır. Kurum müzelerinin örneklerle ortaya koyulan işlevleri ve bunların kurum kimliği üzerindeki etkileri incelenerek bir kurum müzesinin, kurum kimliğinin geliştirilmesindeki önemine vurgu yapmak istenmiştir.Günümüzde kurumların çoğu, müzelerini, uzun süreli ortak belleğin etkileyici yolu ve stratejilerin iletilmesi için araç olarak görmektedir. Kurum müzeleri, çağdaş müzecilik teknikleriyle, kurumun felsefesi, kültürü ve belleğinden yararlanarak, kurum kimliğinin ve imajının gelişimine katkı sağlar duruma gelmiştir. Bu müzeler genel olarak kurumun kültürünü oluşturan temel değer ve inançların paylaşılması; iletilmek istenen mesajların doğru ve etkili biçimde aktarılabilmesi misyonunu taşımaktadır. Böylelikle kurum, hedef kitlesinin tutum ve tavırlarını etkileyerek kurum kimliğinin güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Son kertede kurum müzeleri, bağlı oldukları kurumun kimliğinin geliştirilmesinde etkin rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate museums rank among in the world of traditional museums having non-profit making purpose and within marketing and tourism world where level of competition gradually increase. Corporate museums have been significantly appeared with the appreciation of corporation?s identity in 21st Century museum studies for the ?corporate? and ?sectoral? materials those evaluated as worthless in the previous periods. Corporate museums those capable of covering various issues by means of concept diversified according to their management systems, areas they serve, mass of people they address and exhibition methods of their collections.These museums emphasizing present and its future by moving ahead from its past undertake critical roles by means of their critical strategies. In this respect corporate museums have gained new perspectives the positions of institutions in the field of tourism, communication and marketing and studies conducted in these branches. In this study ?corporate museums? and ?corporate identity? has been investigated exhaustively as the main concept. The functions of corporate museums pointed out with references and their effect over corporate identity has been investigated and it has been requested to emphasize its importance the developing corporate identity.In the present day most of the institutions consider their museums as the effective method of long period collective memory; and tries to develop its awareness by the society. Corporate museums became to a position supporting identity and image of the corporation by benefiting from corporate philosophy, culture and memory with the utilization of comprehensive museology techniques. These museums generally adopt mission of sharing of fundamental values and confidence constituting the culture of corporation and transmission of messages in a correct and effective manner. Herewith the corporation effect attitudes and behaviors of its target mass and contributes for empowering of its corporate identity. In the last phase, corporate museum plays an effective role for the development of identity of corporate they are interconnected.