Örgütsel stres faktörleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve lise öğretmenleri üzerinde bir uygulama
The relation between organizational commitment and the organizational stress factors: An application on the high school teachers
  1. Tez No: 240207
  2. Yazar: ESRA TÜRKER ÖZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Örgütsel Stres Kaynakları, Örgütsel Bağlılık, Stress, Organizational Stress, Reasons for Organizational Stress, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İş yaşamında çalışanları etkileyen en önemli faktörlerden biri olan stres son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Çalışma hayatında bireyleri etkileyen gerek örgütsel, gerekse bireysel olmak üzere pek çok stres faktörü bulunmaktadır. Bu faktörler çalışanları olumsuz yönde etkileyerek çalışanların iş yaşamında birçok yönden zorlanmasına neden olmaktadır. İş hayatında aşırı düzeyde karşılaşılan stres bireylerin performansını ve motivasyonunu düşürmekte ve nihai sonuç olarak da çalışanların örgütten ayrılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çalışanların örgüt içindeki verimliliklerini ve tatmin düzeylerini arttırmak ve en önemlisi çalışanların örgüte olan bağlılığını sağlamak için söz konusu faktörlerin belirlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi gerekir. Yapılan pek çok araştırma çalışanların örgütsel bağlılıkları ile örgütsel stres kaynakları arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada da örgütsel stres kaynakları ile bu kaynakların çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Öncelikle örgütlerde çalışanları etkisi altına alan bireysel ve örgütsel stres faktörleri belirlenmiş ve her bir faktörün çalışanların örgütsel bağlılığını nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Bu amaçla İstanbul'da faaliyet gösteren biri devlet, biri özel olmak üzere iki farklı lisede görev yapan öğretmenlere bir anket uygulanmış ve elde edilen bulgular değerlendirmeye alınmıştır. Sonuç olarak iş hayatında öğretmenleri etkileyen pek çok stres faktörü belirlenmiş ve bu faktörler ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As one of the most significant factors that effect employees at the working life, stress has recently become one of the most debatable issues. There are many individual or organizational factors that influence the working life of the individuals. Effecting negatively, these factors make, in any respect, the individuals struggle in working life. The overdose stress experienced in the working life led to decrease in the degree of individual motivation and performance and as a result this ends with departures from work. For this reason, in order to raise the satisfaction and efficiency of the employees, but more importantly to build the loyalty to the organization, these factors need to be investigated while their effects should be eliminated. In many studies, a significant relation between the organizational commitment of the employees and the reasons of the organizational stress was underlined. In this present study, the reasons for the organizational stress and the impact of them over the degree of employees? organizational commitment were investigated. First, the individual and organizational stress factors that effect employees were determined and it was investigated how these factors influence the organizational commitment. For this reason, a survey was applied to the teachers working in two different schools in Istanbul, one of which is private while the other is a public school and the data gained was examined. As a result, there appears a significant relation between the organizational commitment and many stress factors.