Bilgi teknolojileri denetiminin esasları ve Türk bankacılık sektöründeki uygulamaları
Basics of information technology audit and its implementation on banking sector in Turkey
- Tez No: 240211
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH DURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri Denetimi, Uygulama Kontrolleri, Bilgi Teknolojileri Genel Kontrol Alanları, Bilgisayar Destekli Denetim Araçları, Bankalarda Bilgi Teknolojileri Denetimi, Information Technology Audit, Application Controls, General Information Technology Controls, Computer Aided Audit Tools, IT Audit in Banks
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Araştırma çalışmamızın temel amacı bağımsız finansal denetim amaçları ile bankacılık sektöründeki bilgi sistemleri denetim faaliyetleri kapsamındaki bilgi sistemleri denetim sonuçlarının nasıl bir arada değerlendirebileceğini ortaya koymaktır. Bunun yanında bilgi sistemleri denetiminin ve bilgisayar destekli denetim araçlarının kullanımının günümüz teknoloji çağında denetim sürecini bütünüyle etkilediği ve değiştirdiğini ortaya koymaktır.Çeşitli bilgisayar destekli denetim araçlarından da yararlanarak bilgi sistemleri denetimi kapsamı altında Türk Bankacılık Sektörü üzerinde bilgi sistemleri denetimi kapsamında uygulama örnekleri verilerek bilgi sistemleri denetiminin dahil olduğu entegre denetimin gerekliliği ortaya konmuştur.Bilgi sistemleri denetimi kapsamında gerçekleştirilen uygulama kontrolleri alanı denetimi finansal denetim ile ilişkilendirilerek bankaların teknoloji yoğun iş süreçlerini ve iç kontrol ortamını değerlendirmek için gerekli noktaları kapatmakta ve günümüz gereği olan entegre denetimin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ancak uygulama kontrolleri alanının denetimi bilgi sistemleri denetiminin başarılı olarak tamamlanması, diğer bir ifadeyle finansal denetim amaçlarının bilgi sistemleri denetim amaçları ile eksiksiz olarak desteklenmesi anlamına gelmemektedir. Bu kapsamda bilgi teknolojileri genel kontrol alanlarının da denetiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bankalar tarafından kullanılan uygulamalar üzerinde tasarlanan kontroller etkin bir bilgi teknolojileri genel kontrol ortamı üzerinde çalışma gereği duymaktadırlar.Sonuç olarak banka sektörü gibi veri miktarının yüksek ve bilgi sistemleri kullanımının yoğun olduğu sektörlerde bilgi sistemleri denetimi, bağımsız finansal denetim amaçlarının desteklenmesi açısında çok önemli bir yere sahip olduğu sonucu çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to explain how to relate and evaluate the financial audit objectives and results of information technology audit (?IT Audit?) for banking sector in Turkey. Furthermore, its other purpose is to prove that IT audit and use of computer aided audit technologies/tools have great impact on classical audit process and they change the process of classical audit via supporting integrated audit.By using various computer aided audit technologies/tools, IT audit process is explained and implemented with some examples to show necessity of integrated audit.In scope of information technology audit, application controls audit process collaborates with the financial audit process to support evaluation of highly technology dependent business processes of banks and to meet integrated audit purposes. However, completion of application controls audit process does not mean to succeed integrated audit process via aligning financial audit and information technology audit objectives. Therefore, audit process of general information technology controls has to be completed to support operating effectiveness of application controls which are established in general information technology environment. Effectiveness of application controls depends on effectiveness of general information technology controls, because these application controls are designed on general information technology environment.It was concluded that IT audit and use of computer aided audit technologies/tools have important role to support financial audit objectives in technology driven, highly transactional and financial sector including banking sector.