Kamu kurumlarının denetiminde bilgi teknolojilerinin kullanımı ve uygulama örneği
Usage of information technology in the auditing of public entities and application software
  1. Tez No: 419134
  2. Yazar: HÜSEYİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Denetimi, Bilgisayar Destekli Denetim, Bilgi Teknolojileri, Say Cap, Mali Tablo Denetimi, Computer-assisted audit techniques, Public Sector Audit, SayCap, İnformation Technology, Financial Audit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, Türk Kamu Mali Yönetimi sisteminin geçirdiği değişim sürecine paralel olarak görev ve sorumluluğu artan Sayıştay Başkanlığı tarafından ifa edilen denetim faaliyetleri ile bu değişime uyum sağlamak maksadıyla geliştirilen ve uygulamaya konulan bilgisayar destekli denetim araçlarının mevcut yapısını ortaya koyma amacını taşımaktadır. Bu amaçla, tezin birinci bölümünde, denetimin genel teorisine ilişkin kavramlar, denetim türleri ve denetime olan ihtiyacın nedenleri incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kamu mali yönetim ve kontrol kanunu ve amaçları, kamu kaynağı kullanımının genel esasları, harcama sürecinde yer alan görevlilerin sorumlulukları incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, Sayıştay'ın tarihçesi anayasal konumu kurumsal vizyonu ve misyonu, teşkilat yapısı, yetkileri denetim alanı, denetim kapsamı ve denetim türleri incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde, düzenlilik denetiminin amaçları, özellikleri, süreci ve performans denetimi incelemiştir. Tezin beşinci bölümünde, genel olarak bilgisayar destekli denetim teknikleri bu tekniklere ihtiyaç duyulmasının nedenleri ve bilgisayar ortamında denetim yaklaşımları incelenmiştir. Tezin altıncı bölümünde, Sayıştay Başkanlığında kullanılan bilgisayar destekli denetim yazılımları SayDap ve SayCap incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at to present, the current structure of audit activities which are performed by Turkish Court of Account which tasks and responsibilities has been increased in parallel with the changing period of Turkish public finance management and structures of computer assitted audit tools which has been reformed and implemented to align with these current changings. For that purpose, in chapter one, terms regarding general theory of inspection, types of inspections and the reasons of the needs of inspection were examined. In chapter two, public finance management and control law and purposes, general principles of the use of public sources and the responsibilities of officials in expenditure process. In chapter three, the history of Turkish court of accounts, constitutional position, institutional vision and mission, organizational structure, inspection area of authority, inspection scope and types of inspection. In chapter four, the purposes of regulatory audit, features, process and performance inspection were examined. In chapter five, in general, computer-aided audit techniques, the reason of the need of these techniques and inspection audit approaches in computer environment were examined. In chapter six, computer-aided inspection software, SayDap and SayCap which have been used at presidency of Turkish Court Of Accounts were examined.