Osmanlı klasik döneminde, Enderun Mektebindeki üst düzey yönetici eğitimi ile günümüzdeki üst düzey yönetici eğitiminin karşılaştırılması
The comparison of the executive leadership training in the school of Enderun in classical Ottoman era and the modern ways of management training
- Tez No: 240262
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Eğitim, Yönetici Eğitimi, Osmanlı'da Eğitim, Osmanlı'da Yönetim, Enderun, Management, Manager, Education, Manager Education, Education in Ottomans, Management in Ottomans, Enderun
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 362
Özet
Araştırmamızın birinci bölümünde; problem durumu, araştırmanın amacı, problem cümlesi, alt problemler, araştırmanın sınırlılıkları, tanımlar ve araştırmanın yöntemi ele alınmaktadır. İkinci bölümde; yönetim, yönetici ilkeleri ve eğitimi ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Özellikle yönetici seçimi süreci ve yetiştirilme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Çünkü esas konumuz olan Enderun Mektebindeki yönetici adaylarının seçimi ve yetiştirme metotları araştırmamızın temelini oluşturmaktadır.Üçüncü bölümde; dünyada ve ülkemizde üst düzey yönetici eğitimi ve yetiştirilmesi üzerinde durulmuştur. Özellikle gelişmiş ülkeler olan Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerdeki yönetici okulları ve personel rejimi işlenmiştir. Bu bölümde ayrıca yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde personel sisteminin kurulması, gelişmesi ile Türkiye'de kurulmuş yönetici eğitim merkezleri işlenmiştir.Dördüncü bölümde; yönetim, yönetici anlayışı ve eğitiminin tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Osmanlı Devletinde eğitim kurumlarının işleyişini baktıktan sonra, Osmanlı yönetici yetiştiren kurumlar işlenmiştir.Beşinci bölümde ise esas konumuz olan Enderun Mektebi üzerinde durulmuştur. Önce bu mektebinde içerisinde olduğu Topkapı Sarayının bölümleri ve işleyişi işlenmiştir. Daha sonra Enderun Mektebi'ne öğrenci seçimi olan devşirme sistemi üzerinde durulmuştur. En sonda ise Enderun Mektebindeki eğitim ve öğretim faaliyetleri işlenmiştir. Son bölümümüz olan altıncı bölümde ise; araştırmanın değerlendirilmesi, çağdaş yönetici eğitimi ile karşılaştırılması ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first part; the problem, the aim of the study, the statement of the problem, sub problems, the confines of the study, the definitions and the study techniques are presented.In the second part; management, the basics of the manger and the literature of manager training is examined. This part especially dwells on manager recruiting and training. This forms the basis of our study, the recruiting and training of the executives in the School of Enderun.In the third part; We dwelled on high rank executive officer training in our country and in the World. Manager Schools and the personnel regimes of the developed countries such as United States, United Kingdom, France and Germany have been examined. In addition, the establishment and development of the personnel system in the newly founded Turkish Republic and the manager training institutions are examined.In the fourth part; management, the notion of a manager, and the historical development of training executives is the basic issue. After evaluating the overall educational institutions in the Ottoman Era; the institutions training managers is particularly examined. The fifth part was dedicated to our basic concern in this study, the School of Enderun. First of all the home to the School of Enderun the Topkapi Pallace and it?s roles are examined. This part also is about the enrollment system to the school known as devshirme, in which young Christian males between the ages of 8 and 15 were enlisted to be trained for state service. The school?s educational activities are also examined in the last section. In the last and the sixth part there is the overall evaluation of the study, the historical system is compared to the modern techniques and is partly dedicated to the recommendations.