Kütahya Simav ağzı
Kütahya Simav accent
  1. Tez No: 240424
  2. Yazar: MEHMET ALİ DİNÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLÂL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya Simav, dil, ağız, ses, şekil, kelime bilgisi, Kütahya Simav, language, accent, sound, shape, information of vocabulary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu araştırmada, Simav yöresinde ağız incelemesi yapılmış ve bu yöreyle yazı dilimiz arasındaki ses, şekil farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı, demografik yapıya ve merkez ilçeye uzaklıklarına göre seçilmiş toplam 21 köy oluşturmaktadır. Araştırmadaki incelemeler, bu köylerdeki kişilerle görüşme yapılarak video ve ses kaydı alınan 24 metne dayanmaktadır. Bu derlenen metinler çevriyazı sistemi esas alınarak fonetik yazıya aktarılmıştır. Türkçedeki ses ve şekil bilgisi ele alınıp Simav yöresindeki örnekleri gösterilmiş, Türkçenin günümüzde kullanımı ve Simav yöresindeki kullanılan ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the oral examination for Simav region and the volume of written language in this region, so differences were put in place.The samples of this exploration has completed in total 21 villages which are depented Simav province of Kütahya and has been chosen by their distance and demographical features. Research studies and interviews with people in this village is 24 video and audio recording taken is based on the text. This compiled on the basis of the phoenician text transcription system has been transferred to writing. Phonetics and morphology in the turkish language have been discussed and has been shown in the example in Simav region and also ıt has been tried to exert the current usage of Turkish language and the usage of Simav province.